Acesta este cel mai bun lemn pentru grătar. Arde uniform, menține o temperatură ridicată și constantă, e potrivit pentru carnea de pui și de porc
Cum alegi cel mai bun lemn pentru grătar? Dacă vrei o carne gătită uniform și care să nu se ardă, atunci trebuie să fii atent la acest detaliu.
Pentru o carne delicioasă, e esențial să alegi cel mai bun lemn pentru grătar. Multe persoane nu acordă o atenție deosebită acestui detaliu, deși în realitate el poate să facă diferența la final.
Cum alegi cel mai bun lemn pentru grătar
Cât de mult contează lemnul pentru grătar? Acesta nu doar că generează căldura de care ai nevoie ca să prepari alimentele, dar fumul său poate să dea și o aromă diferită cărnii. Astfel, friptura de pui sau de porc poate avea o aromă unică.
În general multe persoane aleg să cumpere direct cărbuni, fără să mai fie atente la alte detalii. Totuși, lemnul e o alegere mult mai sănătoasă și chiar mai îndrăzneață când vine vorba de preparatele culinare.
Cel mai bun lemn pentru grătar poate fi chiar cel de fag. Acesta oferă o ardere uniformă, dar și o căldură constantă. El nu alterează gustul cărnii, iar acesta este și motivul pentru care multe persoane îl folosesc.
Mai există însă și lemn de cireș și măr. Acesta oferă o aromă diferită cărnii de pe grătar, în special când vorbim de piept de pui sau de somon. Se potrivește de minune și cu vita sau porcul și e utilizat și pentru afumat.
Lemnul de nuc oferă la rândul său o aromă delicată și e recomandat când vine vorba de carnea roșie. Gustul preparatelor va fi mai bogat, iar cu siguranță vei observa și tu diferența la final.
De ce să optezi pentru lemnul de stejar când faci grătar
Cel mai bun lemn pentru grătar poate fi și cel de stejar. De altfel bucătarii îl adoră, în special când vine vorba de preparate afumate. El oferă practic o aromă profundă și e recomandat pentru gătitul lent, la temperaturi înalte.
Putem spune că aroma sa clasică, bogată, dar totodată și complexă îl face perfect nu doar pentru grătarele în familie, dar totodată și pentru procesul de afumare. Iar la final, toată lumea poate observa aroma sa.
Cum utilizezi lemnul la grătar
Deși pote să faci grătar e ușor, sunt câteva detalii care trebuie luate în calcul. În primul rând evită lemnele de conifere precum bradul. Rășinile pot afecta negativ gustul mâncărurilor tale.
Totodată, dacă vrei un jar perfect, lasă lemnul să ardă până când flacăra dispare. Trebuie să rămână doar cărbunele acoperit de o cenușă fină. Acesta este momentul ideal în care poți pune carnea pe grătar.
Lemnul ales trebuie să fie de esență tare de asemenea. În acest mod va fi menținută o temperatură constantă. Astfel, vei scăpa de stresul că focul se va stinge la un moment dat, sau că unele preparate nu se vor face în totalitate.
Care este reacția ta?