Acesta este cel mai periculos aliment din lume. Accelerează procesul de îmbătrânire și distruge creierul. Românii îl consumă zilnic
Cel mai periculos aliment din lume este consumat zilnic de milioane de români. Ce efecte are asupra organismului pe termen lung.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/cel-mai-periculos-aliment-din-lume.jpg?#)
Care este cel mai periculos aliment din lume, potrivit medicilor nutriționiști. Se regăsește zilnic în alimentația a milioane de români și poate distruge creierul și inima. Multe persoane nici nu își dau seama la ce riscuri se expun atunci când îl consumă.
Care este cel mai periculos aliment din lume
Alimentația echilibrată este esențială pentru sănătatea organismului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este recomandat să fim mult mai atenți la alegerile alimentare pe care le facem. Unele dintre ele se pot transforma în adevărate riscuri pentru sănătate.
Cel mai periculos aliment din lume, potrivit specialiștilor, este zahărul. Acesta se regăsește în aproape toate produsele pe care le consumăm și pare imposibil de evitat. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul procesează zahărul mai greu, iar efectele acestui proces lent sunt mult mai vizibile.
Pe măsură ce îmbătrânim, pancreasul nu mai este la fel de eficient în eliberarea insulinei, ceea ce înseamnă că în sânge rămâne mai multă glucoză. Masa musculară scade și ea, astfel că una dintre căile principale de eliberare a glucozei scade. Cu alte cuvinte, odată cu vârsta, zahărul devine toxic și, tocmai de aceea, moderația este esențială.
Zahărul accelerează procesul de îmbătrânire
Studiile au demonstrat că nivelurile ridicate ale glicemiei au strânsă legătură cu accelerarea procesului de îmbătrânire. Glucoza se leagă de proteinele din organism și așa apar schimbări care afectează funcționarea țesuturilor.
De asemenea, produsele finale de glicație avansată, numite AGEs au fost asociate cu rigidizarea arterelor. În unele cazuri, AGEs au fost responsabile și de anumite modificări produse la nivelul creierului. Singurele situații în care este posibil ca zahărul să nu aibă efecte negative sunt acelea în care este inclus într-un context alimentar sănătos.
Cum afectează zahărul persoanele în vârstă
Consumul excesiv de zahăr este nociv la orice vârstă. Totuși, bătrânii sunt mult mai expuși efectelor sale, iar unul dintre ele este scăderea energiei. În cazul persoanelor în vârstă, fluctuațiile glicemice sunt mai accentuate, de unde și lipsa de energie pe care mulți o pun pe seama vârstei înaintate.
Zahărul poate duce și la creșterea în greutate. Unele persoane în vârstă simt mereu nevoia de a consuma alimente dulci, iar uneori, nici nu își dau seama cât de periculoase sunt. Consumat în exces, zahărul poate duce la afecțiuni precum diabet de tip 2, dar și la apariția bolilor cardiovasculare.
Potrivit csid.ro, consumul recomandat de zahăr pentru persoanele adulte este de 5% din aportul zilnic de calorii, adică 30 g. În ceea ce privește persoane bătrâne, nu există o cantitate exactă, însă este recomandat un consum moderat.
Care este reacția ta?






