Afacerea cu care orice român poate da lovitura. Fructul pe care se bat străinii e la mare căutare și în România, se vinde ca pâinea caldă

Afacerea cu un fruct aflat la mare căutare, cu care orice român poate da lovitura. Se vinde ca pâinea caldă în mai multe țări.

Jul 12, 2025 - 19:30
 0  1
Afacerea cu care orice român poate da lovitura. Fructul pe care se bat străinii e la mare căutare și în România, se vinde ca pâinea caldă

Cultivarea unui fruct căutat de tot mai mulți străini reprezintă afacerea cu care orice român poate da lovitura. Este căutat inclusiv în România și are multe beneficii pentru sănătate.

Aceasta este afacerea cu care orice român poate da lovitura. Fructul căutat în număr mare inclusiv de străini

În ultimii ani, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, culturile mai multor fermieri au avut de suferit. Din acest motiv, mulți dintre aceștia au renunțat la recoltele clasice și au decis să cultive fructe și legume mai pretențioase, dar mai avantajoase din punctul de vedere al profitului.

Mai mulți agricultori au decis să cultive cătină. Cu toate că acest fruct pare banal, are numeroase proprietăți terapeutice și beneficii pentru sănătate. Cătina mai este cunoscută și ca “aurul portocaliu al naturii” datorită proprietăților pe care le are.

Fructul a ajuns rapid să fie preferat de tot mai mulți europeni și asiatici. În prezent poate oferi o șansă de profit pentru un număr tot mai mare de fermieri români. Cătina este căutată și în alte țări sub formă de diverse produse.

Ilie Potecaru, un fermier din județul Gorj, deține în prezent cea mai mare plantație de cătină din Europa de Est. Totul a început cu mai mult timp în urmă, atunci când tatăl său a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii îi dădeau cel mult trei luni de trăit.

La momentul respectiv, Ilie Potecaru a început să studieze plantele cu efecte terapeutice și a descoperit cătina. Tatăl său a consumat această plantă timp de mai mulți ani și a început să se simtă tot mai bine.

“E o poveste întreagă. Ideea e că tatăl meu trăiește și azi, e sănătos tun. Acum, deja e pasiune”, a declarat Ilie Potecaru cu câțiva ani în urmă, conform Observator News.

Cătina este exportată chiar și în Dubai

Cea mai mare parte din producție este transformată în produse pe bază de cătină, precum sucuri, siropuri, ceaiuri și marmelade. Cererea pentru aceste tipuri de produse este foarte mare.

Fermierul român are parte de un succes colosal datorită produselor sale, care ajung atât în România, cât și în alte țări din lume, în piețele din Franța, Germania, Emiratele Arabe Unite și chiar Japonia.

Produsul cel mai solicitat este nectarul de cătină cu miere. Combinate, cătina și mierea devin un adevărat superaliment, cu numeroase beneficii pentru tratarea anumitor afecțiuni.

“Cel mai cerut produs este nectarul de cătină cu miere. Anul acesta estimăm să vindem peste 8.000 de litri doar în Dubai”, a mai declarat antreprenorul.

Cătina este o plantă rezistentă la schimbările climatice, astfel că reprezintă o variantă sustenabilă, dar și profitabilă, în același timp, pentru fermierii români, mai ales în condițiile în care agricultura poate fi afectată de condițiile meteorologice. Mai mult, planta este solicitată la nivel global, nu doar în România.

Ce beneficii are cătina pentru sănătate

Cătina crește în regiunile temperate din Europa și din Asia de Est și a devenit atât de căutată mai ales datorită beneficiilor pe care le are pentru săbătate. Fructele sale sunt de culoare portocalie-roșiatică și sunt bogate în vitamine și minerale, precum vitaminele A, C, E, K, B1, B2, PP, beta-caroten și acid folic. Cătina conține și potasiu, zinc, fier și magneziu.

Fructul are un conținut scăzut de grăsimi saturate și conține și acizi grași, precum Omega-6, care contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol “rău” LDL.

Datorită compușilor fenolici cu proprietăți antioxidante, cătina protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a pericolelor pe care le-ar putea provoca stresul oxidativ, potrivit Healthline.

Fructele de cătină sunt bogate în antioxidanți, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar, prevenind deteriorarea celulelor. Au proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, contribuind la ameliorarea simptomelor alergiilor, având și efecte împotriva anemiei și oboselii cronice.

Datorită conținutului de vitamina C, cătina ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic și la prevenirea apariției infecțiilor și a răcelilor. În plus, fructele acestui arbust pot contribui și la controlul nivelurilor de colesterol si trigliceride din sange.

Uleiul care se extrage din fructele cătinii conține acizi grași, care au un rol esențial în în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Prin consumul regulat de cătină, se poate reduce nivelul de colesterol LDl, în timp ce nivelul de colesterol “bun” HDL crește.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow