Alertă la granița României. Se întâmplă la doar 60 de km de țara noastră. Este invazie totală

Este alertă la granița României, la doar 60 de kilometri depărtare. O invazie neașteptată a acaparat și a distrus totul în jur

Jul 6, 2025 - 17:00
 0  0
Alertă la granița României. Se întâmplă la doar 60 de km de țara noastră. Este invazie totală

Alertă la granița României. O invazie totală de lăcuste a pus stăpânire pe culturile de porumb din Republica Moldova. Fermierii sunt disperați și nu știu ce să facă să scape de insecte.

Alertă la granița României, la doar 60 de km depărtare

Este invazie de lăcuste în Republica Moldova. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de la Chișinău informează despre înregistrarea unor focare sporadice de lăcustă, în localitatea Copceac, raionul Taraclia, din sudul țării. Se întâmplă la doar 60 de kilometri de punctul de trecere al frontierei cu România de la Oancea.

Insectele au fost descoperite de către fermieri, aceștia sesizând subdiviziunea ANSA din regiune. Inspectorii Agenției s-au deplasat la locul indicat pentru a constata cele relatate. De asemenea, s-au prelevat probe, în special din culturile de porumb, pentru a fi determinată specia de lăcuste.

Potrivit legislației Republicii Moldova, responsabili de măsurile fitosanitare de protejare și prevenire a invaziei de insecte sunt operatorii agricoli/deținătorii de terenuri și autoritățile publice locale regionale.

Cum poate fi oprită invazia

În acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vin cu o serie de recomandări care le pot fi de ajutor atât fermierilor din Republica Moldova, cât și celor din România.

Primul lucru imperios necesar este monitorizarea regulată a culturilor. Atât primăvara, cât și toamna trebuie făcute verificări, analize de umiditate și temperatură a solului. De asemenea, trebuie verificate zonele în care lăcustele eclozează masiv, dar și monitorizarea lăcustelor în perioada de activitate maximă.

Pentru a elimina riscurile apariției unei invazii de lăcuste, folosirea de plase și huse de protecție poate fi esențială. Pot fi plantate inclusiv plante atractive pentru lăcuste în jurul culturilor, pentru a le atrage. Un alt secret sunt capcanele cu feromoni. Acestea atrag și distrug insectele.

ANSA monitorizează situația în teren și va întreprinde toate măsurile pentru a stopa extinderea lăcustelor și asupra altor sectoare.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow