Alertă sanitară în România. Suspiciune de antrax la Institutul „Matei Balș”. O femeie a murit după ce a mâncat carne de oaie

Panică în România, după ce două persoane sunt suspecte de antrax, o boală extrem de gravă. O femeie a murit după ce ar fi mâncat carne de oaie.

Jul 9, 2025 - 18:30
 0  1
Alertă sanitară în România. Suspiciune de antrax la Institutul „Matei Balș”. O femeie a murit după ce a mâncat carne de oaie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că există o suspiciune de antrax la două persoane internate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Momentan este vorba doar despre cazuri suspecte. Potrivit specialiștilor, diagnosticul clar urmează să fie dat după ce apar rezultatele analizelor specifice.

Suspiciune de antrax în România

„Suspiciune de antrax, neconfirmată până în acest moment, raportată astăzi de către reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase dr. Matei Balş din Bucureşti. Conform informaţiilor furnizate, cele două persoane au semnalat că au manipulat şi consumat carne de oaie provenind din gospodăria proprie”, anunţă, miercuri, ministrul Sănătăţii.

Pacienții ar fi consumat și manipulat carne de oaie din propria gospodărie. Potrivit sursei citate, o altă persoană s-a dus inițial la un spital din Slobozia, unde s-a plâns de amețeli și cefalee. Starea de sănătate s-a agravat și a intrat rapid în comă.

O femeie a murit, anunță Ministerul Sănătății

Medicii au decis să o transfere pe femeie la București la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București. Din nefericire, miercuri, 9 iulie 2025, s-a declarat decesul. Ministerul Sănătății a activat structurile de monitorizare. Sunt implicate Inspecția Sanitară de Stat, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Direcția de Sănătate Publică Ialomița.

Totul despre antrax, o boală gravă care se transmite de la animal la om

Antraxul este o boală infecțioasă gravă cauzată de bacteria ”Bacillus anthracis”, care formează spori rezistenți în sol. Apare cel mai frecvent la animale erbivore precum vacile, oile și caprele, dar poate fi transmis la om prin contact direct cu animalele infectate sau prin consumul de carne contaminată.

Boala nu se răspândește, de regulă, de la om la om, însă poate fi extrem de periculoasă dacă nu este depistată și tratată la timp. Există trei forme principale de antrax: cutanat, gastro-intestinal și inhalator. Cea mai frecventă este forma cutanată, care provoacă o leziune neagră pe piele și are o rată mică de mortalitate dacă este tratată prompt.

Antraxul gastro-intestinal apare în urma consumului de carne infectată și provoacă dureri abdominale, diaree și vărsături, în timp ce forma inhalatorie este cea mai gravă, cu simptome severe respiratorii și o rată ridicată de mortalitate. Diagnosticul se stabilește prin analize de laborator, iar tratamentul presupune administrarea de antibiotice și, în unele cazuri, antitoxine.

 

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow