Alimentele care cresc riscul de apariție a unor boli grave. Mulți români le consumă în fiecare zi, dar trebuie evitate
Alimentele care pot duce la dezvoltarea unor boli grave în timp. Sunt consumate de mulți români zilnic, fără să știe la ce riscuri se expun.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/alimente-boli-grave.jpg?#)
Alimentele care pot crește riscul de a dezvolta anumite boli grave sunt consumate de mulți români zilnic. Specialiștii spun că ar trebui evitate.
Alimentele care pot cauza apariția unor boli grave. Sunt consumate zilnic de mulți români
Pentru un stil de viață sănătos, este necesar să avem o dietă echilibrată, combinată cu activitate fizică regulată. Cu toate acestea, viața din prezent este destul de agitată pentru multe persoane, care aleg să consume alimente precum sandwich-uri, biscuiți sau chipsuri atunci când vor să-și potolească foamea.
Multe dintre aceste gustări sunt, însă, alimente ultraprocesate, fiind pline de conservanți, aditivi, îndulcitori și coloranți artificiali. Astfel de alimente au ajuns să fie achiziționate de multe persoane în ziua de astăzi.
“Este dificil să evităm complet alimentele procesate, având în vedere stilul de viață modern, dar este perfect posibil să avem o dietă sănătoasă dacă alegem alimente cât mai naturale sau cu o listă scurtă de ingrediente ușor de recunoscut.
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată (șuncă, cârnați), pâinea albă, produsele de patiserie comerciale, prăjiturile, biscuiții, cerealele de mic dejun zaharoase, chipsurile și băuturile carbogazoase, sunt cele care trebuie evitate”, a explicat Kerry Beeson, terapeut nutriționist la Prep Kitchen, potrivit Surrey Live.
De multe ori, alimentele ultraprocesate conțin cantități mari de sare, zahăr, grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați. Cele mai multe au o durată de valabilitate mare. Acesta reprezintă un semn că multe dintre ingredientele pe care le conțin nu sunt naturale.
După consumul de alimente ultraprocesate, apare imediat o senzație de energie sau de bună dispoziție, lucru datorat conținutului ridicat de zahăr, sare sau cofeină.
“Cofeina ne dă un impuls de energie, iar zahărul provoacă o creștere rapidă a nivelului de glucoză în sânge, ceea ce dă senzația de ‘energie instantanee’”, a mai precizat Kerry Beeson. Efectele sunt de scurtă durată, iar după puțin timp poate apărea senzația de oboseală.
Problemele de sănătate cauzate de alimentele neprocesate
Alimentele ultraprocesate pot afecta pancreasul, forțat să producă insulină pentru a putea face față unor cantități mai de zahăr. Tensiunea arterială poate crește din cauza sodiului din sare, care poate cauza și retenția de apă.
Din cauza grăsimilor nesănătoase, pot să apară inflamații, iar articulațiile și microbiomul intestinal, ce cauzează balonare sau indigestie, notează dcmedical.ro.
În plus, consumul de alimente ultraprocesate poate duce, pe termen lung, la creșterea riscului de a dezvolta boli grave. Printre acestea se numără diabetul de tip 2, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer, precum și bolile de inimă.
“Alimentele ultraprocesate sunt bogate în zaharuri și grăsimi nesănătoase, iar acestea pot contribui la inflamații, rezistență la insulină și alte tulburări metabolice, ceea ce crește riscul de deces prematur”, a mai spus Kerry Beeson.
Astfel de alimente sunt lipsite de nutrienți esențiali. Consumul lor pe termen lung poate cauza deficiențe ce pot afecta sănătatea generală.
“Alimentele ultraprocesate sunt sărace în proteine, fibre naturale, potasiu, zinc,magneziu și vitaminele A, C, D, E și B. Deficiențele în aceste substanțe nutritive pot afecta sănătatea oaselor, sistemul nervos, starea de spirit, imunitatea și somnul”, a mai spus specialista.
Totodată, consumul frecvent de alimente ultraproesate duce la creșterea în greutate și obezitate. Astfel de alimente sunt bogate în calorii, de multe ori, dar cu un conținut redus de fibre sau proteine. Nu sunt prea sățioase, așa că se poate ajunge la consumul excesiv de calorii.
“Caloriile goale din aceste alimente nu aduc beneficii nutriționale, iar dacă nu sunt utilizate, sunt depozitate sub formă de grăsime”, a mai spus nutriționistul.
Legătura dintre alimentele procesate și sănătatea mintală
Din cauza alimentelor ultraprocesate, sărace în fibre, microbiomul intestinal poate fi afectat. Acest lucru poate duce la probleme digestive, precum balonarea, constipația, arsurile la stomac și diareea.
“Un microbiom intestinal nesănătos poate duce la probleme de imunitate, inflamații, probleme de piele și stare de spirit scăzută”, a mai explicat specialista.
Mai mult, dieta care conține astfel de alimente poate afecta și sănătatea mintală. “Cauza acestui fenomen este complexă și include factori precum sănătatea intestinală deficitară, deficiențele nutriționale și calitatea slabă a somnului”, a adăugat Beeson.
Chiar dacă alimentele ultraprocesate reprezintă o opțiune rapidă pentru momentele în care vrei o gustare și nu ai prea mult timp la dispoziție. Alimentele naturale reprezintă cea mai bună variantă. Consumul de alimente ce conțin aditivi sau ingrediente artificiale ar trebui redus.
Care este reacția ta?






