Alimentul banal care te poate scăpa de diabet și boli de inimă. Poate fi consumat în fiecare zi
Ce aliment banal poate scădea riscul de a dezvolta diabet și boli de inimă. Are multe beneficii și poate fi consumat zilnic.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/alimentul-banal-diabe.jpg?#)
Un aliment banal, care poate fi consumat zilnic, te poate scăpa de diabet și boli de inimă. Are multe beneficii pentru sănătate, dar puțini știu acest detaliu. Oamenii de știință au efectuat un studiu amplu.
Alimentul banal care scade riscul de a dezvolta diabet și boli de inimă
Un aliment simplu poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Acest produs reprezintă un sprijin pentru sănătatea inimii și a metabolismului. Este vorba despre fasolea neagră.
Timp de 12 săptămâni, cercetătorii au urmărit 72 de persoane cu prediabet. S-a constatat că cei care au consumat năut au înregistrat scăderi ale nivelului de colesterol. De asemenea, consumul de fasole neagră a fost asociat cu reducerea inflamației.
“Persoanele cu prediabet prezintă adesea un metabolism lipidic afectat și inflamație cronică de grad scăzut, ambele contribuind la dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.
Studiul nostru a arătat că consumul de fasole ajută la scăderea semnificativă a colesterolului și a inflamației la persoanele cu prediabet, deși nivelul de glucoză nu s-a modificat”, a explicat Morganne Smith, doctorandă la Illinois Institute of Technology, conform SciTechDaily.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul NUTRITION 2025, o conferință anuală a American Society for Nutrition, desfășurată în Orlando, Florida.
Năutul și fasolea neagră sunt alimente consumate adesea de oameni. Cu toate acestea, sunt studiate foarte rar în profunzime pentru efectele pe care le au asupra colesterolului, dar și inflamațiilor în cazul persoanelor expuse la riscul de a dezvolta diabet sau boli de inimă.
Această cercetare face parte dintr-un proiect mai amplu. În cadrul acestuia este este analizat modul în care cele două leguminoase influențează inflamația și răspunsul insulinei prin activitatea microbiomului intestinal.
“Studiul nostru a demonstrat beneficiile consumului de fasole la adulții cu prediabet, dar ele sunt o opțiune excelentă pentru toată lumea.
Aceste rezultate pot fi folosite pentru a ghida recomandările nutriționale, medicii sau programele de sănătate publică care vizează prevenirea bolilor de inimă și a diabetului”, a mai explicat Smith.
Cum au fost evaluați cei implicați în studiu
Pacienții evaluați în cadrul studiului au fost monitorizați în condiții normale de viață. Au fost împărțiți aleatoriu în grupuri ce au consumat câte o cană pe zi de fasole neagră, năut sau orez, pentru 12 săptămâni.
Acestora le-au fost recoltate, la început, probe de sânge, apoi la șase săptămâni și la final. A fost nevoie de aceste probe pentru măsurarea colesterolului, inflamației și glicemiei. La început și la final au fost realizate teste de toleranță la glucoză.
În cazul persoanelor care au consumat năut, s-a înregistrat o scădere semnificativă a colesterolului. Mai exact, după perioada de 12 săptămâni, nivelul a scăzut de la 200,4 mg/dL la 185,8 mg/dL.
De asemenea, la persoanele care au consumat fasole neagră, nivelul citokinei pro-inflamatorii interleukina-6 a scăzut, după aceeași perioadă, de la 2,57 pg/mL la 1,88 pg/mL. În schimb, nu au fost observate schimbări notabile în parametrii metabolismului
Oamenii de știință recomandă consumul de fasole în locul alimentelor mai puțin sănătoase. Aceasta poate fi conservată, uscată sau congelată. Poate fi adăugată în multe feluri de mâncare. Trebuie să se țină cont, însă, de adaosurile de sare sau zahăr din produsele achiziționate.
“Există multe moduri de a introduce fasolea în alimentația zilnică ca o metodă economică de a susținesănătatea generală și de a reduce riscul bolilor cronice. Poți să o pasezi pentru a îngroșa supe, să o adaugi în salate sau să o combini cu alte cereale, precumorezul sau quinoa”, a explicat Smith.
În continuare, cercetătorii vor să investigheze influența consumului de fasole neagră și năut asupra sănătății intestinale. În acest fel, ar fi o mai bună înțelegere a legăturii dintre microbiomul intestinal și sănătatea metabolică.
Care este reacția ta?






