Alimentul pe care foarte mulți români îl au în bucătărie și al cărui preț a explodat. Scumpirile vor afecta chiar și unele afaceri
Un aliment important, ce nu lipsește din nicio bucătărie, s-a scumpit în întreaga lume. Unii afaceriști sunt speriați și se tem de faliment
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/medium-shot-woman-checking-fridge-night-scaled.jpg?#)
Un produs extrem de utilizat de români a ajuns la un preț exorbitant. Este vorba despre unt, aliment ce se folosește atât la gătit, cât și la prepararea unor gustări. De asemenea, patronii de patiserii sunt tot mai speriați.
Alimentul care s-a scumpit în întreaga lume
Untul va ajunge o delicatesă pe care nu toate lumea și-l va mai permite, dacă prețurile continuă să crească. Aproximativ 70% din untul exportat la nivel mondial provine din Europa și din Noua Zeelandă, conform bugetul.ro.
Începând cu anul 2025, stocurile au fost tot mai limitate, iar acest lucru a determinat o creștere a prețurilor la un nivel record, arată Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În această situație s-a ajuns din cauza faptului că laptele s-a scumpit, iar prețurile la carburanți i-au afectat pe fermieri. Untul se obține prin scoaterea smântânii din laptele crud și prin baterea acesteia, conform sursei citate.
Afacerile sunt amenințate de aceste scumpiri record
Prețurile la unt nu numai că afectează oamenii de rând, ci și patronii de patiserii din întreaga lume. De exemplu, cunoscuta firmă franțuzească Bakehouse, din Hong Kong, a fost forțată să caute mai mulți furnizori pentru o perioadă limitată de timp.
Consumul anual de unt al acestei firme este, în prezent, de aproximativ 180 de tone, în creștere cu 96 de tone, comparativ cu situația din anul precedent, pe lângă cele 180 de tone de smântână, potrivit co-fondatorului Gregoire Michaud. Nici în Paris situația nu este mai roz.
„Atunci când trebuie să schimbăm furnizorul, vedem care este diferența”, spune Robin Orsoni, operator comercial la lanțul de patiserii pariziene Mamiche. Acesta susține că unii furnizpri de unt percep prețuri cu 25% până la 30% mai mari, conform Bloomberg, citat de Agerpres.
Iubitorii acestui aliment trebuie să se aștepte ca această situație să persiste. Prețurile sunt afectate și de conflictele globale, perturbările pe lanțurile de aprovizionare și de războaiele tarifare care au impulsionat cotațiile la alte materii prime. De asemenea, valurile de căldură din Europa pot agrava situația, prin faptul că scade producția de lapte a vacilor.
Care este reacția ta?






