Bărbat amendat după ce a sesizat poliția că muzica de la Beach, Please! îi tulbură somnul. Cât l-a costat ”deranjul”?
A cerut liniște, a primit amendă! Poliția l-a „pedepsit” pentru că s-a plâns de gălăgia de Beach, Please! Cum s-a terminat totul
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/beach-please-amenda.jpg?#)
Un bărbat care locuiește într-o comună situată la 20 de kilometri de Costinești a sunat la poliție și a reclamat că nu se poate odihni din cauza gălăgiei de la festivalul Beach, Please! Agenții ajunși la fața locului l-au amendat tot pe cel care a făcut plângerea.
Basul i-a făcut pereții să vibreze, dar polițiștii i-au dat amendă pentru „abuz”
Un bărbat care locuiește în satul Arsa, comuna Albești, județul Constanța, a fost amendat cu 2.000 de lei după ce s-a plâns la poliție că nu se poate odihni din cauza zgomotului de la festivalul Beach, Please! Casa bărbatului este la aproximativ 20 de kilometri de stațiunea Costinești, locul de desfășurare a evenimentului. Polițiștii care au răspuns apelului au constatat că afirmațiile bărbatului nu se susțin, așa că i-au aplicat acestuia o amendă pe motiv să ar fi apelat abuziv numărul unic de urgență 112.
Incidentul s-a petrecut la data de 14 iulie 2024, în timpul ediției de anul trecut a festivalului Beach, Please! Constantin Dumitru S. a dat în judecată IPJ Constanța și Poliția Municipiului Mangalia, susținând în instanță că a fost amendat abuziv. Bărbatul a scris în cererea de chemare în judecată că basul de la Beach, Please! îi făcea să-i vibreze pereții și că a solicitat polițiștilor să ceară înregistrările de la camerele de supraveghere instalate de primărie pentru a se convinge că spune adevărul. Agenții au refuzat să facă acest lucru.
Beach, Please! prea tare? Omul s-a plâns, dar poliția a decis că minte
”În motivarea cererii petentul a arătat că a fost sancţionat pentru tulburarea ordinii si linistii publice pentru că a apelat abuziv numărul unic de urgenţe şi a solicitat un echipaj de poliţie în faţa casei deoarece nu se poate odihni din cauza gălăgiei.
Petentul aduce la cunoştinţă instanţei că în perioada cât s-a desfăşurat festivalul „Beach Please 2024”, timp de 5-6 zile nu s-a putut odihni şi a considerat că poate suna la numărul de fix al poliţiei Mangalia şi nicidecum la numărul de urgenţă 112, aşa cum se specifică în procesul verbal, pentru ca poliţia să poată constata la sosire ca muzica între orele orele 02- 05 se auzea foarte puternic, mai ales basul de la acel festival.
Petentul solicită instanţei să ceară de la Primăria Albeşti sa pună la dispoziţie filmul de pe camerele de supraveghere una fiind la o distanta de cca doi stâlpi de energie unde se afla montată, la intrare în Arsa, stâlp ce se afla faţa în faţă cu proprietatea vecinului său, din care să reiasă faptul că a vrut să înregistreze zgomotul, dar cei trei poliţişti, care au venit la solicitarea sa, nu i-au permis”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Auz fin? Amendă mare! La Beach, Please! nimeni nu doarme
Interesant este că polițiștii i-au dat bărbatului amenda maximă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență. Asta în condițiile în care reclamantul nici măcar nu sunase la 112, ci direct la Poliția Mangalia.
Acest lucru a fost constatat inclusiv de judecătorii care au analizat cazul. Aceștia au decis să anuleze procesul verbal și să-l exonereze de plata amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 de lei.
Cât de tare se poate da muzica la Beach, Please! Ce spune legea
Legislația din România obligă organizatorii de evenimente culturale sau muzicale care se desfășoară la exterior să nu depășească nivelul de zgomot care să producă disconfort fonic vecinilor. Pe timp de noapte, nivelul maxim admis este nu trebuie să depășească 85 db (măsurat la 7 metri de sursa de sunet). Chiar și așa, organizatorii au nevoie de o autorizație specială de la primărie și DSP, iar poliția locală sau Garda de Mediu pot aplica amenzi dacă se depășesc limitele sau nu există autorizație.
Prin derogare, la festivalurile în aer liber, în zone nerezidențiale (precum plaja), se poate ajunge la 95-100 db aproape de scenă, însă nivelul trebuie să scadă semnificativ la ”periferia” zonei de spectacol.
Teoretic, un astfel de sunet poate produce disconfort auditiv la 500 metri de scenă, pe un teren plat și în lipsa clădirilor sau a vegetației dense care să absoarbă sunetul. La un kilometru, sunetul se aude clar, mai ales pe timp de noapte, iar la doi kilometri poate fi perceptibil, mal ales basul. Distanța maximă la care poate ajunge sunetul în astfel de condiții e considerată de 5-7 kilometri, însă aceste valori sunt estimative și variază în funcție de direcția vântului, tipul boxelor și orientarea lor.
Care este reacția ta?






