Băutura pe care să nu o bei niciodată după o masă sărată. Mii de români fac această greșeală periculoasă
Specialiștii au dezvăluit care este băutura pe care nu trebuie să o consumi niciodată după ce ai mâncat sărat. Multe persoane fac această greșeală.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/masa-sarata-dulce.jpg?#)
O greșeală banală, pe care mulți o fac după ce mănâncă sărat, poate fi extrem de periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară. Băutura pe care este bine să o eviți dacă ai consumat o cantitate mare de sodiu.
Băutura pe care să nu o consumi după ce ai mâncat sărat
Faptul că sarea în exces este periculoasă pentru sănătate nu mai este un secret pentru nimeni. Totuși, ce nu știu mulți este că, în combinație cu zahărul, poate dăuna și mai mult inimii.
De aceea, este bine ca după o masă sărată, să eviți să bei o băutură îndulcită cu zahăr. „În general, după o masă sărată, este esențial să ajuți organismul să elimine excesul de sodiu printr-o hidratare corectă.
Dacă bei o băutură cu mult zahăr, corpul tău va începe să elimine mai multă apă prin urină, ceea ce poate duce la deshidratare. Acest efect diuretic este exact opusul a ceea ce are nevoie organismul după un exces de sare – în loc să-l ajuți să elimine sodiul, îl forțezi să piardă lichide esențiale”, a declarat dr. Joyce Oen-Hsiao, cardiolog la Yale Medicine, conform parade.com.
Ce se întâmplă în corp
Un prânz cu prea multă sare, completat de o băutură dulce, pune inima la încercare din două direcții. Organismul face eforturi să echilibreze situația, dar cu timpul, acest tip de consum îl solicită tot mai tare.
„Reacțiile corpului la sodiu și glucoză sunt strâns legate. Când sunt consumate împreună, pot avea efecte sinergice negative asupra sistemului cardiovascular”, a spus și dr. Marschall Runge, cardiolog și director executiv al University of Michigan Medicine.
Combinația de sărat și dulce crește tensiunea arterială pe termen scurt duce la creșterea inflamației interne și deteriorează pereții vaselor de sânge, grăbind apariția depunerilor care le îngustează. Acest proces slăbește circulația și crește riscul unor probleme serioase cu inima.
Astfel, băuturile îndulcite, consumat imediat după o masă sărată, le pot face rău mai ales persoanelor cu predispoziție la hipertensiune sau pre-diabet. „Dacă, peste această reținere de sodiu și apă, adaugi o băutură bogată în zahăr, efectul este amplificat: zahărul determină o creștere a insulinei, iar aceasta, la rândul ei, favorizează și mai mult retenția de sodiu, crescând presiunea asupra vaselor de sânge”, a explicat dr. Runge.
Care este reacția ta?






