Care este cea mai bună carne pentru consum. Cum o alegi și cum te asiguri că este mereu proaspătă
Care este cea mai bună carne pe care o poți consuma fără probleme. Aspectele la care trebuie să fii mereu înainte de a o cumpăra.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/cea-mai-buna-carne.jpg?#)
Care este considerată cea mai bună carne pe care o poți consuma. Este mereu prima recomandare a nutriționiștilor, datorită beneficiilor pe care le are pentru organism.
Care este cea mai bună carne, potrivit specialiștilor
Când vine vorba despre alimentația de zi cu zi, carnea este nelipsită de pe mesele multor români. Indiferent că preferi pui, vită sau pește, este esențial să știi care este cea mai bună carne pe care o poți include în dieta ta, fără niciun fel de probleme.
Pentru că astăzi avem la dispoziție multe tipuri de carne, este din ce în ce mai greu să o alegem pe cea mai bună. Totuși, nutriționiștii și specialiștii nu stau prea mult pe gânduri și au o recomandare. Nu este scumpă și are o mulțime de beneficii pentru organism.
Într-un episod al podcastului ”Altceva cu Adrian Artene”, Dan Vodnar, doctor în biotehnologie, a vorbit despre cea mai bună carne. Specialistul a făcut și un clasament al tipurilor de carne pe care le recomandă, în funcție de proprietățile lor.
”Vreau să subliniez un lucru. Să avem în vedere să consumăm pește, apoi carne albă, apoi carne de vită și carne de porc. Acesta este clasamentul pe care l-aș organiza în funcție de studiile științifice care ne spun care e impactul cel mai mic asupra sănătății noastre.”, a spus specialistul.
Cum alegi cea mai proaspătă carne
Majoritatea românilor cumpără carnea din supermarket. Chiar dacă există o dată de expirare trecută pe ambalaj, Dan Vodnar recomandă să fim atenți și la alte detalii. De cele mai multe ori, acestea ne poți ține la distanță de multe probleme.
În primul rând, textura cărnii spune foarte multe despre prospețimea ei. În funcție de acest aspect, ne putem da seama dacă este sau nu veche carnea pe care dorim să o achiziționăm.
În al doilea rând, culoarea este un alt aspect important. Chiar dacă nu mulți cumpărători îi dau importanță, aceasta face diferența între o carne sănătoasă și una tratată cu nitriți și nitrați.
”În ceea ce privește carnea de pe rafturile de la magazine, noi ca și clienți putem să vedem dacă respectiva carne prezintă uniformitate. Dacă sunt anumite zone care prezintă o ușoară oxidare, înseamnă că acea carne este mai veche.
Dacă respectiva carnea prezintă o culoare înspre rozaliu, asta înseamnă că a fost tratată cu nitriți și nitrați, care se pot transforma în nitrozamine. Acestea sunt responsabile pentru cancerul colonorectal. Ar trebui să evităm achiziționarea acelei cărni.”, a spus Dan Vodnar.
Care este reacția ta?






