Care este diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat, de fapt. Mulți nu știu acest detaliu
Ce diferență există, de fapt, între zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Detaliul pe care puțini îl cunosc despre cele două produse.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/zahar-vanilat-si-vanilinat.jpg?#)
Diferența dintre zahărul vanilat și cel vanilinat este dată de modul de preparare. Multe persoane nu știu care este, de fapt, cel mai sănătos dintre cele două produse.
Diferența dintre zahărul vanilat și vanilinat. Detaliul pe care puțini îl știu
Zahărul este un produs utilizat aproape zilnic în bucătărie, motiv pentru care este achiziționat de multe persoane și este disponibil în diverse variante. În funcție de modul în care vrei să-l folosești, adică în mâncare, prăjituri sau băuturi, se găsește în diferite forme.
La supermarket se găsește și zahărul vanilat, folosit adesea în deserturi, dar și cel vanilinat. Deși par să fie unul și același, este vorba despre două produse diferite. Mulți nu știu care este diferența dintre cele două.
În timp ce zahărul vanilat se obține din extractul de vanilie, cel vanilinat este obținut din vanilină. Mai exact, zahărul vanilat se obține din batoane de vanilie și este un produs natural. Cele mai mari culturi se regăsesc în state cum ar fi Madagascar sau Tahiti, notează shtiu.ro.
Batoanele de vanilie sunt lăsate la soare, la uscat. Aroma începe, atunci, să devină mai intensă în bețișorul parfumat. După aceea, vanilia se adaugă la zahărul normal. Acesta este procesul prin care se obțin acele pliculețe folosite mai ales la prăjituri.
În cazul zahărului vanilinat, lucrurile sunt diferite. Vanilina este un produs sintetic și se obține prin procesare în fabrică, considerat o imitație a vaniliei. Este preparat din zahăr și sirop de porumb, dar se adaugă și anumiți îndulcitori.
Cele două produse sunt diferite, fiecare având alte proprietăți. În comparație cu zahărul vanilinat, cel vanilat este considerat a fi mult mai sănătos. De altfel, acesta este 100% natural și nu conține aditivi procesați chimic.
Unde se folosește zahărul vanilat
De obicei, zahărul vanilat este folosit pentru aromatizarea prăjiturilor, blaturilor și pentru frișcă, dar și pentru acoperirea produselor de patiserie. Se poate folosi și în alte preparate dulci, cum ar fi semilune de vanilie.
Unele gospodine în folosesc pentru prepararea gemurilor sau jeleurilor, dar este un ingredient ce poate fi adăugat și în aluatul prăjiturilor. Datorită aromei de vanilie, poate potența aromele de lapte în deserturi precum înghețata, vafele, biscuiții, cremele și brioșele.
Îl poți folosi în sosuri, dar și la glazură sau pentru ciocolată caldă, pentru a obține o aromă mai puternică. Produsul are numeroase utilizări în bucătărie.
Care este reacția ta?






