Cartierul din București cu străzi liniștite și case și vile cu o arhitectură spectaculoasă. Aici a existat un han celebru, demolat la ordinul lui Ceaușescu
Unde se află cartierul din București cu străzi liniștite, dar și locuințe cu o arhitectură uimitoare. Un han celebru a existat aici, însă a fost demolat la ordinul lui Ceaușescu.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/bucuresti-cartier-han.jpg?#)
Multe persoane vor să se mute în cartierul din București unde sunt străzi liniștite, dar și case și vile cu o arhitectură inedită. Este aproape de centru, iar aici a existat un han celebru, demolat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
Acesta este cartierul din București unde există străzi liniștite și case și vile cu o arhitectură spectaculoasă
Este vorba despre un cartier care face legătura între două dintre cele mai importante artere din Capitală, Calea Victoriei și Bulevardul Banu Manta. Cartierul Titulescu este situat chiar în inima Bucureștiului, fiind înconjurat de Piața Victoriei, precum și de cartierele 1 Mai și Gara de Nord.
Întreaga zonă este traversată de șoseaua Titulescu, iar aceasta se intersectează cu pasajul rutier Basarab. Acest pasaj unește două sectoare ale Capitalei, 1 și 6, între Șoseaua Nicolae Titulescu și Șoseaua Grozăvești.
Străzile liniștite, unde sunt vile și case interbelice, unde există chiar și bolți de viță-de-vie, se află chiar în spatele blocurilor comuniste. Aceste construcții au reușit să “scape” de demolările petrecute în anii ’70 — ’80 și au o arhitectură spectaculoasă.
În cartierul Titulescu, un apartament cu 4 camere nu este deloc ieftin. Prețurile sunt situate între 200.000 și 300.000 de euro. În plus, o vilă depășește un milion de euro în acest cartier.
Titulescu este un cartier cu o poziție foarte bună, fiind foarte aproape de Calea Victoriei și de Muzeul Antipa. Totodată, este aproape și de Muzeul Național al Țăranului Român. Se poate ajunge ușor și la alte obiective turistice din Capitală.
La începutul secolului al XIX-lea, în acest cartier a fost ridicat Hanul Galben, construit de către clucerul Preda Săulescu. A fost demolat, însă, în 1985, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
De ce a fost demolat hanul
Acest han se afla la intersecția Bulevardului Banu Manta cu strada Dr. Felix, pe un loc ce făcea legătura cu Drumul Târgoviștei. Pictorul Ștefan Luchian a locuit aproape de el. Hanul a fost demolat pentru a construi, în schimb, o parcare, notează B365.ro.
În apropiere de cartierul Titulescu se afla și Mahalaua Filantropia, numită “a Dracului”. Era unul dintre locurile rău famate din Capitală. Populația acestei zone era formată din “hamali, căruțași, salahori, cerșetori, olteni-precupeți, spălătorese, vânzatoare de flori, lăptarese, vrăjitoare, chivuțe”, potrivit Monitorului Comunal al Primăriei București, anul 1890.
Bulevardul Nicolae Titulescu a fost modernizat și lărgit în 1979. Întreaga echipare a termoficării, alimentării cu apă, canalizării, telefoniei, rețelei de gaz și electrice au fost restaurate.
“Parte integrantă a reconstrucției orașului, ansamblul Bulevadului Nicolae Titulescu înglobează un teritoriu mai larg, cuprins între Calea Griviței, Bulevardul Banu Manta, Strada Dreapta, Strada Dr. Felix până în Piața Victoriei, determinând relațiile cu Gara de Nord, Calea Victoriei, Bulevardul 1 Mai și Șoseaua Ilie Pintilie. S-a intervenit decisiv în această zonă pentru crearea unui vast cartier de locuințe, care se încadrează organic în țesutul urban existent, pe care îl completează și îl dezvoltă.
În același timp, s-au rezolvat problemele de dotare social-edilitare ale unui cartier central care era construit anarhic, neconfortabil, fără echipare edilitară și cu mari zone insalubre”, explica arh. Micaela Slomnescu, șef-proiect Ansamblu și Proiect Blocuri Titulescu, în Revista Arhitectura din anul 1980, nr. 1-2.
În cadrul ansamblului de locuințe “Bulevardul Nicolae Titulescu” existau 3778 de apartamente. Erau predominante cele cu 3 și 4 camere, dar și “7200 mp spații rezervate comerțului alimentar, nealimentar și serviciilor”. În ziua de astăzi, oamenii caută apartamente în blocurile socialiste datorită siguranței structurale.
Care este reacția ta?






