Cât orez e bine să pui în ciorba de perișoare. Secretul bucătarilor pentru o textură perfectă și un gust aromat
În momentul în care faci ciorba de perișoare, cantitatea de orez pe care o adaugi poate strica preparatul, ori îl poate face perfect.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/ciorba-perisoare.jpeg?#)
Tu știi cât orez trebuie să pui în ciorba de perișoare? Acest preparat, deși pare simplu la prima vedere, necesită o atenție deosebită. Astfel, îl poți strica în doar câteva minute fără ca măcar să îți dai seama.
Cât orez trebuie să pui în ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare este unul dintre preparatele adorate de români. E hrănitoare, delicioasă și poate fi consumată oricând, atât vara, cât și iarna. Iar la fel ca și în cazul sarmalelor, orezul este un ingredient foarte important.
Pentru a obține gustul și textura perfectă, e nevoie în primul rând să găsești un echilibru în rândul ingredientelor. Contează foarte mult cât orez pui în ciorba de perișoare, dar și câtă apă și câtă carne folosești.
Astfel, dacă folosești 600 de grame de carne tocată, atunci asigură-te că folosești 6 linguri de orez. Dacă în schimb utilizezi doar 500 de grame de carne tocată, atunci cantitatea scade la 5 linguri.
De menționat e faptul că dacă vrei perișoare ceva mai dense, poți crește puțin cantitatea de orez. Ai grijă însă să nu exagerezi. În caz contrar, sunt șanse mari ca perișoarele să se destrame în timpul fierberii.
Pentru a prepara o ciorbă de perișoare ca la carte, asigură-te, deci, că respecți lista de ingrediente de mai jos. Ține cont și de cantitățile menționate, astfel încât să poți obține gustul dorit, dar și textura:
- 600 g carne tocată
- 1-2 ouă
- 2 cepe
- 1 lingură boia de ardei
- 2 morcovi
- 6 linguri orez
- 1 ardei gras
- 1 rădăcină patrunjel
- 1 țelină mică
- 4 litri supă de vită sau apă
- suc de roșii
- sare și piper
- pătrunjel proaspăt tocat
- borș
Cum se prepară ciorba de perișoare
Acum că ai aflat cât orez e bine să pui în ciorba de perișoare, trebuie să știi și cum prepari rețeta corect. Curăță legumele, spală-le, iar mai apoi toacă mărunt ceapa și rădăcinoase, în cuburi mici.
Folosește o oală mare unde vei pune toate legumele tăiate, iar deasupra adaugă supa rece, ori apa. Ciorba se lasă la fiert, iar dacă vrei o aromă mai puternică poți să și călești legumele înainte în 3 linguri de ulei.
Cât ciorba fierbe se pregătesc perișoarele. Orezul se spală bine pentru a elimina excesul de amidon. Într-un bol se pune carnea tocată, 3 linguri de orez, dar și o ceapă mică tocată mărunt. Tot aici se pun ouăle, pătrunjel tocat, dar și boia de ardei iute, alături de sare și piper.
Compoziția se amestecă bine, iar mai apoi se formează perișoarele. E de preferat ca acestea să fie de mărimea unei nici și nu mai mari de atât. În momentul în care legumele fierb, restul de orez, adică cele trei linguri rămase, se adaugă și ele în apă, iar de abia apoi se pun și perișoarele.
Ciorba poate fi condimentată cu sare și piper și se mai lasă la fiert încă 30 de minute până când perișoarele sunt gata. La final se adaugă sucul de roșii, se mai lasă să fiarbă, iar mai apoi și borșul care mai fierbe câteva minute.
După ce am urmat acești pași oprim focul și presărăm restul de pătrunjel proaspăt deasupra. Ciorba trebuie acoperită cu un capac și se lasă să se odihnească câteva minute, iar mai apoi poate fi savurată.
Care este reacția ta?






