Câtă drojdie se pune la pâine. Așa te asiguri că aluatul va fi pufos
Care este, de fapt, cantitatea ideală de drojdie care se pune la pâine. Doar așa vei reuși să obții un aluat pufos și aerat.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/drojdie-aluat-paine.jpg?#)
Câtă drojdie se pune, de fapt, la pâine. Gospodinele cu ani de experiență în ale brutăriei știu că acesta este secretul unui aluat pufos, cu un gust aparte.
Drojdia, secretul unei pâini dospite
Nimic nu se compară cu gustul unei pâini făcute în casă. De cele mai multe ori, pentru persoanele care au timp, coacerea unei pâini în cuptorul de acasă este o activitate relaxantă.
Rețeta pentru pâine de casă nu conține multe ingrediente, însă, fiecare are rolul său. Atunci când vine vorba despre drojdie, cea care face aluatul să crească, cantitatea ideală este cea care influențează gustul produsului final.
Dacă vrei să prepari pâine de casă, atunci trebuie să știi că nu ai cum să excluzi drojdia de pe lista ingredientelor. Gospodinele cu experiență susțin că aceasta este secretul unei pâini dospite și gustoase.
Cantitatea ideală de drojdie se stabilește în funcție de cantitatea de făină pe care o folosești. De asemenea, este important și tipul de drojdie pe care îl folosești, dacă optezi pentru cea uscată sau pentru cea proaspătă.
Câtă drojdie se foloseste la pâinea de casă
Gramajele sunt foarte importante dacă vrei ca pâinea de casă să iasă delicioasă. În cazul în care folosești un kilogram de făină, trebuie să știi că ai nevoie de 625 ml de apă călduță, 2 linguri de zahăr și o lingură de sare.
Pentru aceste gramaje, sunt suficiente 30 de grame de drojdie proaspătă sau 21 de grame de drojdie uscată. Poți scădea din cantitate și poți folosi doar 14 grame de drojdie uscată, dar este foarte posibil ca aluatul să nu fie la fel de pufos precum ți-a dori.
Cum se prepară pâinea de casă
Pâinea de casă nu este deloc greu de preparat. Ai nevoie un vas încăpător, în care să pui făină. În mijlocul ei vei face o adâncitură, unde vei pune drojdia, sarea, apa și zahărul, ingredientele se frământă bine, până când se omogenizează.
Aluatul obținut se acoperă cu un prosop și se lasă 30 de minute la dospit. După ce s-a scurs timpul și și-a dublat volumul, aluatul se mai frământă pentru a scăpa de bulele de aer. După ce modelezi pâinea așa cum vrei, aluatul se mai lasă 20 de minute la dospit.
Când este gata, aluatul de pâine se pune în tavă și se bagă la cuptor la 180 de grade. De obicei, 30 de minute sunt suficiente, însă, timpul poate fi ajustat în funcție de tipul cuptorului.
Care este reacția ta?






