Câte grade trebuie să aibă, de fapt, horinca de Maramureș. Doar atunci este originală și devine medicament pentru suflet

Câte grade are cea mai bună horincă de Maramureș. Doar dacă atinge această alcoolemie este considerată o băutură autentică.

May 10, 2025 - 14:30
 0  2
Câte grade trebuie să aibă, de fapt, horinca de Maramureș. Doar atunci este originală și devine medicament pentru suflet

Câte grade ar trebui să aibă faimoasa horincă de Maramureș. Doar în momentul în care atinge această limită este considerată o băutură adevărată.

Cum se face horinca de Maramureș

Horinca este una dintre băuturile tradiționale din România și este specifică zonei Maramureșului. Aici, aceasta este considerată un adevărat simbol al ospitalității, fiind oferită de către gazde persoanelor care vin în vizită.

Horinca se face toamna. În acest sezon, în toate cazanele din Maramureș fierbe horinca sau țuica, așa cum mai este cunoscută în alte zone ale țării. Potrivit maramureșenilor, o horincă de calitate se face cu ajutorul a patru lucruri: fructe bune, foc puternic, apă pentru răcire și răbdare.

Cea mai bună horincă se face din prune, mere, pere și foarte rar din fructe de pădure. Horinca se prepară ușor, însă, atenția este cea care face mereu diferența. Chiar dacă nu există o rețetă general valabilă pentru horincă, puțini sunt cei care obțin băutura alcoolică perfectă.

Fructele din care se face horinca se țin la fermentat câteva săptămâni. După ce s-a scurs timpul, borhotul se pune la fiert în cazan pentru câteva ore. Vaporii care rezultă în urma fierberi sunt răciți cu apă, până când se obține un lichid transparent.

Câte grade ar trebui să aibă horinca de calitate și care este diferența între ea, pălincă și țuică

Procesul de obținere al horincii se face de două ori în Maramureș, special pentru a obține o băutură mai tare. De obicei, aceasta are un procent de alcool între 48-54 de grade. La a doua distilare, se obține un lichid cu o tărie mai mare. Maramureșenii îl păstrează pentru uzul casnic și îl folosesc pe post de spirt.

Multe persoane cred că horinca, țuica și pălinca sunt aceeași băutură și că diferența ar face-o, de fapt, tăria. Ei bine, realitatea este alta. Diferența dintre aceste băuturi este dată de materia primă din care sunt făcute.

Țuica, de exemplu, este produsă exclusiv din prune. Tocmai de aceea, este considerat greșit să spui țuică de prune, acesta fiind un pleonasm. Singura dată când este corect să spui ”țuică de prune” este dacă precizezi exact și tipul de prune.

La polul opus, pălinca este băutura alcoolică care se obține prin distilarea celorlalte fructe, cum ar fi mere, pere sau cireșe. Spre deosebire de pălincă și țuică, horinca este denumirea regională a lor folosită în Maramureș și în anumite zone din Țara Oașului.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow