Câte păsări ai voie să crești în curte, de fapt. Mulți români care stau la casă nu știu la ce distanță față de locuință trebuie construit cotețul
Află care este numărul maxim de păsări pe care ai voie să le crești în curte. Ce sancțiuni riști dacă nu respecți această regulă.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/cate-pasari-poti-creste-la-curte.jpg?#)
Câte păsări ai voie să crești în curte. Chiar dacă pentru mulți români pare greu de crezut, există o regulă care impune un număr maxim de animale la curte. De asemenea, nu trebuie ignorată nici distanța față de gardul vecinului. În caz contrar, sancțiunile sunt pe măsură.
Câte păsări poți crește la curte
Românii care stau la curte au, de obicei, o adevărată gospodărie. Nu lipsesc din peisaj păsările și animalele, iar de cele mai multe ori, nimeni nu ține cont de numărul lor. Gospodarii români vor să aibă o ogradă cât mai numeroasă, fără să știe că există anumite reguli.
În primul rând, trebuie să știi că numărul de animale se raportează la suprafața cotețelor sau a grajdurilor, după caz, dar și la distanța față de gardul vecinului. Normele de igienă și sănătate publică impun un număr maxim de animale care pot fi crescute în curțile unde nu există apă curentă și canalizare.
Mai exact, dacă gospodăria nu este racordată la apă curentă și la canalizare, adăposturile din acea curte pot găzdui maxim 6 animale mari, precum oi, capre, porci, vaci și cai. În aceleiași gospodări se pot regăsi maxim 50 de păsări.
Românii care stau la curte trebuie să țină cont și de distanța față de gardul vecinilor. Cotețul sau grajdul se amplasează la cel puțin 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată. De asemenea, trebuie respectate condițiile de biosecuritate. În plus, întreaga gestionare a gospodăriei nu trebuie să reprezinte un risc pentru vecini și nici pentru mediu.
Câte animale poți avea într-o gospodărie racordată la apă curentă și canalizare
În cazul în care gospodăria ta este racordată la canalizare și apă curentă, situația se schimbă. Numărul de animale pe care ai voie să le crești ajunge la 2 cai, 5 vaci, 15 oi sau capre, 5 porci și maxim 50 de păsări.
În ceea ce privește amplasarea cotețelor, se respectă regula distanței de cel puțin 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată. De asemenea, în continuare, se va ține cont de respectarea condițiilor de biosecuritate.
Ce reguli trebuie să respecte românii care au ferme mari de păsări
Românii care au la fermă peste 5.000 de capete de păsări trebuie să știe că distanța dintre complexul avicol și gardul vecinul crește considerabil. În aceste cazuri, distanța minimă recomandată este de 1.000 m. Pentru fermele cu mai puține păsări, distanța se micșorează.
Dacă vorbim despre fermele de porci cu peste 5.000 de animale, distanța față de case și sursele de apă potabilă poate varia între 50 și 1.500 de metri. Și aici se aplică regulă anterioară care spune că distanța scade proporțional cu numărul animalelor din fermă.
„În gospodăriile cu un număr de animale mai mare decât cel prevăzut la alin. (1) şi (2), adăposturile pentru creşterea animalelor se amplasează la distanţă de 50 m de cea mai apropiată locuinţă vecină şi sursă de apă destinată consumului uman.
În mediul urban, prin hotărâri ale consiliilor locale sau prin studiu de impact asupra sănătăţii se pot stabili distanţe de protecţie sanitară mai mari decât cele specificate în prezentul ordin, în funcţie de specificul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.”, arată Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014.
Ce sancțiuni primești dacă ai în curte prea multe păsări
Este important de reținut că sancțiunile pe care le poți primi depinde de mai mulți factori, iar unul dintre ei este mediul în care locuiești. Dacă stai la oraș, există reglementări locale, acele hotărâri de Consiliu Local care limitează clar numărul de animale. În mediul rural, restricțiile pot fi mai permisive, dar asta nu înseamnă că nu se aplică anumite sancțiuni.
Conform Legii 50/1991, adăposturile neautorizate sau poziționate fără respectarea distanței minime pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. De asemenea, potrivit normelor ANSVSA, dacă animalele nu sunt înregistrare în Registrul Agricol, sancțiunile pot ajunge la 2.000 de lei.
Pe lângă sancțiune, mai poți fi obligat să reduci numărul de păsări sau poți primi interdicția de a mai crește animale. De asemenea, dacă vecinii sunt afectați de miros, de dăunători sau se simt expuși anumitor boli, pot face plângeri. În acest caz, primești proces verbal de contravenție.
Un orădean a fost sancționat pentru că avea prea multe găini
Cine nu respectă regulile menționate anterior este sancționat pe măsură. A aflat asta pe pielea lui un orădean, care creștea 30 de păsări într-un adăpost improvizat în curte. Pentru că păsările au creat disconfort vecinilor, bărbatul a fost reclamat.
Orădeanul s-a ales cu un avertisment, dat fiind faptul că cele 30 de păsări nu dispuneau de spațiul necesar. Sancțiunea a fost aplicată în 2021 în baza Hotărârii de Consiliu Local Oradea.
Bărbatul a contestat sancțiunea, însă judecătoria i-a respins plângea. Hotărârea în baza căreia orădeanul a fost amendat susține că acesta ar fi avut voie să crească maxim 10 păsări, chiar dacă cotețul improvizat se afla la 10 m distanță față de fondul vecin.
Bărbatul nu a renunțat și și-a găsit dreptatea la Tribunalul Bihor. Judecătorii au dispus anularea procesului-verbal de contravenție și i-au dat câștig de cauză cetățeanului, potrivit playtech.ro.
Care este reacția ta?






