Ce conține salata de icre vândută în magazine. Puțini dintre cei care cumpără citesc eticheta și sunt atenți la asta
Ai cumpărat și tu salata de icre din magazine? Ce conține aceasta, de fapt? Puține persoane mai aleg să citească și eticheta.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/icrev1.jpg?#)
Te-ai întrebat vreodată ce conține salata de icre vândută în magazine? Poate o cumperi și tu des, având în vedere că are un preț accesibil și e și delicioasă. Este însă o alegere chiar atât de sănătoasă?
Ce beneficii au icrele
Icrele sunt delicioase și de altfel au beneficii uimitoare pentru organism. Ele conțin în primul rând o cantitate semnificativă de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor corpului.
Totodată, icrele conțin și acizii grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară. Aceștia reduc inflamațiile din corp și sprijină sănătatea creierului. Icrele de crap sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, importante pentru metabolismul celular și sănătatea sistemului nervos.
De asemenea, conțin vitamina A, care sprijină sănătatea ochilor și a pielii, și vitamina D, care contribuie la menținerea sănătății oaselor. Iar deși sunt destul de bogate în calorii, icrele de crap au un conținut de grăsimi sănătoase, în special acizi grași nesaturați, care sunt mai benefici decât grăsimile saturate. Și totuși salata de icre din magazine e o alegere bună?
Ce conține salata de icre vândută în magazine
Revenind la salata de icre din magazine, cei de la ANPC au efectuat un studiu în acest sens. Consumatorii trebuie să fie conștienți de ce ingrediente sunt folosite, astfel încât să știe dacă într-adevăr, cumpără un produs de calitate.
Au fost analizate etichetele a 51 de astfel de produse din magazine. Și surprinzător sau nu, cele mai multe dintre ele conțin o mulțime de conservanți. Mai exact, este vorba despre 80% din produse analizate.
În același timp, unele produse conțin aditivi alimentari, dar și carmin. În ceea ce privește conținutul de icre, salata de icre vândută în magazine nu conține o cantitate chiar atât de mare pe cât ar fi sperat consumatorii.
“80% din produsele analizate conțin conservanți.
69% din sortimentele analizate conțin acid citric.
52% din sortimentele analizate conțin agenți de îngroșare.
52% din produsele analizate conţin între 5 şi 7 aditivi alimentari.
32% din sortimentele analizate conțin carmin.
La 49% dintre sortimentele analizate conținutul de icre variază între 6% și 11%.
55% dintre sortimentele analizate conțin icre tarama (amestec de icre de calitate inferioară de la diferite specii de pești)”, au transmis cei de la ANPC.
Cum se prepară salata de icre
Având în vedere ce conține salata de icre din magazine, ANPC recomandă prepararea ei acasă, cu ingrediente naturale. În acest mod ne putem bucura de toate beneficiile produsului, fără riscuri.
Cum se prepară însă? Ingredientele necesare sunt: 200 g icre de crap, 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 1 linguriță de muștar, 1-2 linguri de apă minerală, dar și sare și piper după gust.
Icrele se spală în apă rece, iar mai apoi se pun într-un bol adânc. Cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unui tel, începe să le freci ușor pentru a le desface. Adaugă treptat uleiul, câte o lingură pe rând, continuând să bați icrele până când începi să obții o compoziție cremoasă și aerată.
După ce ai obținut o pastă cremoasă, adaugă zeama de lămâie și, dacă dorești, muștarul. Se amestecă bine, iar mai apoi se adaugă sare și piper după gust. Se mai poate adăuga și zeamă de lămâie în plus, dar și ceapă. Aceasta poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru salata de icre din magazine.
Care este reacția ta?






