Ce diferență există între laptele degresat și laptele light, de fapt. Mulți români le cumpără din magazine, deși prețul e diferit, însă puțini citesc eticheta

Care este, de fapt, diferența dintre laptele degresat și laptele light. Ambele produse sunt consumate de mulți români, însă puțini verifică eticheta.

May 21, 2025 - 16:30
 0  2
Ce diferență există între laptele degresat și laptele light, de fapt. Mulți români le cumpără din magazine, deși prețul e diferit, însă puțini citesc eticheta

Laptele degresat nu este același lucru ca laptele light. Multe persoane le cumpără de la supermarket, dar care este diferența dintre cele două?

Diferența dintre laptele degresat și laptele light

Multe persoane caută să achiziționeze lapte cu conținut redus de grăsime de la supermarket. Există, însă, mai multe variante de denumiri pe etichetele produselor, lucru care poate crea confuzie. Printre acestea se numără “skim” (lapte degresat), “lowfat”, “lite”, “light”, “no fat”, “HiLo” sau “reduced fat”.

Dintre toate acestea, două sunt cele mai comune, și anume laptele degresat și cel light. Deși par similare, cele două tipuri de lapte nu reprezintă același lucru.

În Australia și Noua Zeelandă, laptele degresat se referă la laptele care are cel mult 1,5% grăsime și cel puțin 3% proteine. Un astfel de produs conține mai puțin de 1,5 g de grăsime și minimum 3 g de proteine la 100 ml. În multe cazuri, acest tip de lapte poate avea un conținut de grăsime de numai 0,1%.

Termenul “light” nu are o definiție anume în Australia și Noua Zeelandă, însă termenul se referă la alimentele al căror conținut de grăsime este de cel mult 2,4 g/100ml.

În comparație cu laptele degresat, laptele light conține mai multă grăsime. Cu toate acestea, este inclus în categoria “cu conținut redus de grăsime”.

Din punctul de vedere al conținutului energetic, între cele două tipuri de lapte există o diferență semnificativă. Laptele degresat conține aproximativ 150 kJ/100 ml, în timp ce laptele light conține aproximativ 220 kJ/100 ml. Ambele tipuri ar trebui să aibă un conținut de cel puțin 3 g/100 ml de proteine.

În cazul ambelor tipuri de lapte, cantitatea de calciu este, de altfel, foarte apropiată, și anume între 114 mg și 120 mg/100 ml, notează dcmedical.ro.

Cum se prepară cele două tipuri de lapte

Laptele degresat și laptele light nu sunt “diluate” cu apă, așa cum sunt de părere unele persoane. Laptele integral trece printr-un proces de centrifugare. Acesta presupune separarea grăsimii de restul laptelui, dar se păstrează nutrienții esențiali.

Potrivit ghidurilor nutriționale australiene, este recomandat consumul de lapte cu un conținut redus de grăsime. Acesta ar trebui să aibă maximum 2,4 g de grăsime per 100 ml, fiind inclus atât laptele degresat, cât și cel light. Copiii care au sub 2 ani au nevoie de lapte integral pentru a se putea dezvolta.

Există o ipoteză potrivit căreia laptele cu conținut redus de grăsime poate contribui la controlul greutății, precum șu la scăderea riscului cardiovascular, întrucât aportul de grăsimi saturate și calorii este mai mic.

Cercetările realizate recent contrazic parțial ipoteza. Potrivit acestora, laptele integral nu este asociat cu creșterea în greutate și nici cu riscuri pentru sănătate.

De fapt, consumul de produse lactate ar putea ajuta la reducerea riscului de obezitate și afecțiuni metabolice, în special la copii și adolescenți, indiferent de conținutul de grăsime.

Laptele degresat este potrivit dacă vrei un conținut redus de grăsime și calorii, în timp ce laptele light are un gust mai apropiat de cel integral, având un conținut mai mic de grăsime.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow