Ce mănâncă și ce beau astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Cum gătesc oamenii de știință fără foc
Te-ai întrebat vreodată ce mănâncă astronauții de pe Stația Spațială Internațională și cum își prepară merindele deasupra Pământului? Avem răspunsul.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/fara-titlu-1200-x-700-px-87.jpg?#)
Ce mănâncă astronauții pe Stația Spațială Internațională și care e relația lor cu preparatele culinare într-un loc în care gravitația dă bătăi de cap, la propriu? Îți spunem câteva lucruri pe care (sigur) nu le știai!
Ce mănâncă astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Meniul care sfidează lipsa gravitației
Viața în spațiu nu pare atât de ușoară ca în filmele științifico-fantastice, iar când vine vorba de hrană, lucru vital pentru a supraviețui, lucrurile se complică. E nevoie de multă răbdare, o cunoaștere care se aplică cu rigurozitate și obișnuirea fără aragaz.
Pe ISS (Stația Spațială Internațională) gravitația aproape că nu există, iar acest aspect îi face pe oamenii de știință care studiază atmosfera Pământului (și nu numai!) să regândească total modul în care se hrănesc.
Astronauții nu pot găti în sensul clasic, căci nu dispun de cuptoare, aragaze sau alte ustensile atât de vitale pe Pământ. Cercetătorii dispun de câteva lucruri necesare pentru a se alimenta: pungi speciale cu mâncare liofilizată (freeze-dried), un dispozitiv care seamănă cu un cuptor, cu aer cald (fără flacără) și pachete termosigilate care se încălzesc cu apă caldă.
Rușii, cu borșurile, japonezii cu sushi. Ce beau cercetătorii
Așa cum e de bănuit, astronauții de pe Stația Spațială Internațională trebuie să se alimenteze corespunzător, chiar și în condițiile speciale de acolo, iar alimentația lor este atent supravegheată de NASA. Ei bine, printre cele mai comune alimente, care sunt transportate de pe Pământ, se numără orezul, carnea de vită sau pui în sos, în pachete rehidratabile, omletă praf (se adaugă în apă și se încălzește în pungă), fructe uscate și deserturi ambalate vidat sau mousse-uri rehidratabile.
Astronauții își pot, de asemenea, condimenta preparatele pe care le servesc, dar cu maximă atenție. Condimentele nu sunt sub formă de pulbere, ca la sol, ci lichide. Cum gătesc, totuși, fără foc? E simplu. Oamenii de știință rehidratează mâncarea folosind un dispozitiv care injectează apă caldă direct în punga cu produsul pe care îl consumă. Punga este masată pentru ca lichidul să se distribuie uniform, iar apoi e gata de consum.
Dacă îi luăm după naționalități, trebuie spus că astronauții japonezi preferă supa miso și sushi deshidratat, în timp ce rușii se îndoapă cu borș și carne cu hrișcă. Ce beau? Apă reciclată, atenție, țineți-vă bine, uneori chiar și din urină, printr-un sistem extrem de complex.
Care este reacția ta?






