Ce preparate consumau țăranii în anii 1700. În prezent, unele dintre ele au ajuns delicatese de lux

Cum arătau mesele țăranilor în anii 1700. Preparatele pe care le consumau în fiecare zi și pe care le găteau cu ingrediente din propria gospodărie.

May 23, 2025 - 20:00
 0  2
Ce preparate consumau țăranii în anii 1700. În prezent, unele dintre ele au ajuns delicatese de lux

Cum arăta alimentația țăranilor în anii 1700. Preparatul de bază pe care îl consumau zilnic și care acum a ajuns o delicatesă. Face parte din meniul multor restaurante de lux.

Ce alimentație aveau țăranii în 1700

În anii 1700, țăranii români nu aveau la dispoziție variantele alimentare pe care le avem noi în prezent. Chiar și așa, meniul lor era destul de diversificat și cuprindea produse din propria gospodărie.

Alimentația țăranilor români era una sănătoasă, iar felurile de mâncare pe care le puneau pe masă erau făcute din ingrediente naturale, din propria gospodărie. Femeile găteau aproape în fiecare zi, în timp ce bărbații mergeau la muncă.

De departe, unul dintre produsele de bază de pe mesele țăranilor era mămăliga. Ușor de făcut și sățioasă, aceasta însoțea aproape fiecare preparat. Mămăliga nu era populară doar datorită gustului, ci și datorită faptului că era ieftin de preparat.

Cum mâncau țăranii mămăliga

În secolul XVII, porumbul a început să fie din ce în ce mai cultivat de către țărani. Datorită faptului că era foarte ieftin, a început să ia locul grâului, iar gospodinele au început să facă mai multă mămăligă decât pâine.

Țăranii mâncau mămăligă cu aproape orice, dar printre combinațiile preferate se număra cea cu smântână de casă. Pentru mulți dintre ei, diminețile începeau cu o bucată de mămăligă și un ou ochi.

Țăranii de la stână mâncau mămăliga cu urdă proaspătă. Pentru ei, mămăliga era nelipsită din balmoșuri sau zămuri. Fiind considerată un aliment de bază, aceasta era combinată cu fel de fel de alte produse, astfel încât să țină cât mai mult de foame.

Țăranii respectau foarte mult zilele de post, astfel că și alimentația lor se schimba în aceste perioade. Dacă era post, țăranii mâncau mămăligă cu murături, cu tocănițe de legume sau cu usturoi pisat cu sare și apă.

Nu doar mămăliga era populară în rândul țăranilor, ci și ciorbele, în special cele de fasole, ștevie sau linte. De pe mesele lor nu lipseau nici varza murată, peștele afumat, supa acrită cu afumătură, zacusca sau diverse legume conservate, făcute în casă.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow