Ce să faci pentru a obține gogoșari mari, dulci și cărnoși. Secretul pe care toți grădinarii cu experiență îl țin ascuns
Cum să obții o recoltă record de gogoșari anul acesta. Trebuie să respecți câteva secrete dezvăluite de grădinarii cu experiență.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/gogosari.jpg?#)
Dacă vrei să mănânci gogoșari mari, dulci și cărnoși din propria grădină trebuie doar să ții cont de câteva trucuri esențiale. Grădinarii cu experiență le folosesc tot timpul și au succes de fiecare dată.
Ce să faci pentru a avea gogoșari dulci chiar la tine în grădină
Cheia pentru o recoltă bogată de gogoșari este pregătirea corectă a solului, dar și alegerea locului unde urmează să-i plantezi. De asemenea, trebuie să știi că preferă locurile însorite și calde.
Asigură-te că alegi un spațiu unde soarele ajunge să lumineze între 6 și 8 ore zilnic. Evită zonele umbrite sau cele cu curenți reci, iar dacă terenul are o pantă ușoară spre sud sau sud-est, vei asigura o drenare bună a apei.
De asemenea, atunci când alegi să plantezi gogoșari, nu alege niciodată într-un loc unde înainte au fost roșii, vinete sau cartofi, deoarece aceste legume pot avea aceleași boli ale solului, astfel crescând riscul de infestare.
Gogoșarii cresc cel mai bine în soluri luto-nisipoase, fertile și cu drenaj bun, cu pH între 6.0 și 7.0, pe care îl poți verifica cu un kit de testare de la magazinele de grădinărit. Dacă solul e prea acid, poți adăuga var dolomitic, iar dacă e prea alcalin, pune compost sau gunoi de grajd bine descompus.
Cum se pregătește solul
Pentru gogoșari, solul se pregătește cu 2-3 săptămâni înainte. Se aplică patru până la șase kilograme pe metru pătrat de compost, mraniță sau gunoi de grajd bine descompus. Pentru un plus de nutrienți, se adaugă cenușă de lemn, care este bogată în potasiu, și superfosfat simplu, care oferă un aport important de fosfor.
Pământul trebuie să fie săpat în profunzime, cam 25-30 cm, pentru a afâna solul și a facilita pătrunderea rădăcinilor. Bulgării mari se mărunțesc cu grebla sau motosapa, iar terenul se nivelează uniform. E esențial să elimini buruienile și resturile de plante rămase de la culturile anterioare, deoarece pot aduce boli și dăunători.
Dacă pe sol sunt deja buruieni, se curăță prin solarizare. Mai exact, se acoperă cu o folie pentru 4-6 săptămâni, iar căldura va distruge semințele de buruieni și agenți patogeni.
Înainte cu o zi sau două de a pune gogoșari, pământul se udă foarte bine și se formează straturi de 80-100 centimetri înălțime, având grijă să lași spații de circulație între ele, pentru a facilita aerisirea, notează romaniatv.net.
Care este reacția ta?






