Ce să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Alimentele care îți protejează mușchii și te ajută să te concentrezi mai ușor
Alimentele pe care ar trebui să le mănânci dacă ai peste 50 de ani. Îți protejează mușchii și te pot ajuta să te concentrezi mai ușor.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/mancare-persoane-50-ani.jpg?#)
Acestea sunt alimentele pe care ar trebui să le mănânci dacă ai peste 50 de ani. Sunt necesare mai ales pentru persoanele care fac sport regulat.
Ce alimente ar trebui să mănânci dacă ai peste 50 de ani
Persoanele care au peste 50 de ani ar trebui să adopte un stil de viață activ pentru a preveni diverse probleme de sănătate și, totodată, să fie atente la alimentație.
Pentru a începe o rutină de exerciții de la această vârstă, este nevoie de precauție, mai ales în cazul celor care nu au fost active nici înainte. Persoanele care se confruntă cu supraponderalitate sau obezitate trebuie să fie și ele atente.
Antrenamentele prea solicitante ar putea provoca leziuni musculare și osoase, mai ales atunci când alimentația nu este una corespunzătoare. După 50 de ani, riscul devine mai crescut în contextul pierderii naturale de masă musculară și osoasă.,
Organismul are nevoie de macronutrienți, mai ales după vârsta de 50 de ani. Mai exact, este nevoie de carbohidrați, grăsimi și proteine, acestea din urmă fiind esențiale pentru a menține și dezvolta masa musculară.
În plus, proteinele contribuie și la prevenirea sarcopeniei, adică pierderea masei și forței musculare, dar și a osteoporozei și a altor afecțiuni asociate cu înaintarea în vârstă.
Persoanele de peste 50 de ani moderat active au nevoie de un necesar proteic ce variază între 1 și 1,5 grame pe kilogram de greutate corporală zilnic. Fără o activitate fizică, nu se recomandă creșterea aportului. Excesul poate afecta sănătatea oaselor din cauza creșterii eliminării calciului în urină.
Pentru o dietă echilibrată, este nevoie de surse vegetale (fasole, soia, arahide, semințe și linte), dar și animale (pui, pește, ouă și lactate). Pot fi urmate și diete vegetariene, dar e nevoie de o atentă monitorizate medicală în cazul acestora,
Proteinele ar trebui consumate pe tot parcursul zilei, iar această modalitate este mai eficientă decât consumul la o singură masă. Acestea pot fi consumate cu 30 de minute înainte sau după antrenament. În acest fel, absorbția va fi mai bună.
Alimentele care conțin calciu și magneziu
Magneziul ajută la recuperarea musculară, dar și la formarea oaselor. Acesta se regăsește în brânză, semințe de dovleac și de in și tărâțe de grâu, notează dcmedical.ro.
Calciul este necesar pentru a menține densitatea osoasă. Acesta se poate obține din produse lactate, dar și din unele alimente vegetale, cum ar fi tahini, soia sau migdale. Prezența fitatului și oxalatului din anumite plante ar putea afecta absorbția calciului.
Și vitamina D este necesară, mai ales în cazul persoanelor active care au peste 60 de ani. Aceasta se găsește în gălbenușul de ou și în peștele gras, precum sardinele, tonul și somonul.
Un alt aspect important este hidratarea corespunzătoare, necesară atât înainte, cât și după exercițiile fizice. Deshidratarea sau hidratarea excesivă pot să afecteze performanța, iar riscul de accidentări musculare crește.
Care este reacția ta?






