Ce să pui în tava în care faci cartofi noi la cuptor. Nu se vor mai lipi și vor căpăta o crustă aurie

Cum să faci cartofi noi la cuptor fără să se mai lipească de tava. Soluția la îndemâna oricui, de care mulți uită atunci când gătesc.

May 28, 2025 - 18:00
 0  1
Ce să pui în tava în care faci cartofi noi la cuptor. Nu se vor mai lipi și vor căpăta o crustă aurie

Nimic nu se compară cu o porție de cartofi noi la cuptor, perfecți ca și garnitură, dar și consumați ca atare. Totuși, se întâmplă uneori ca aceștia să se lipească de tavă și nu mai capătă acea crustă aurie. Cum poți rezolva această problemă?

Secretul pentru cartofi noi la cuptor delicioși

Cartofii noi sunt printre preferații românilor, dar nu toți știu cum să-i facă pentru a fi gustoși. Uneori pot ieși prea moi, alteori se pot lipi de tavă și nu capătă acea crustă aurie după care mulți tânjesc.

Dacă vrei să iasă perfecți, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Înainte de toate, pentru a nu mai lipi de tavă, este de ajuns să o tapetezi cu hârtie de copt. Deși este o soluție banală, majoritatea persoanelor uită că acestea poate fi utilizată și pentru alte preparate, nu doar pentru deserturi.

Pe de altă parte, pentru o crustă aurie și crocantă, presară peste cartofii noi puțină făină de mălai sau griș fin înainte de a-i găti. Pentru un plus de savoare, se poate adăuga un strop de oțet balsamic sau zeamă de lămâie atunci când sunt gata.

Rețeta pentru cei mai gustoși cartofi

Dacă nu știi cum să prepari cartofii noi la cuptor, următoarea rețetă te va cuceri. Vei avea nevoie de un kilogram cartofi noi, trei linguri ulei de măsline extravirgin, o linguriță sare și jumătate de linguriță piper negru.

De asemenea, mai trebuie o linguriță boia dulce opțional, jumătate de linguriță usturoi granulat sau doi căței usturoi zdrobiți, rozmarin sau cimbru proaspăt, dacă îți dorești să adaugi.

Curăță cartofii și taie-i în cuburi sau felii groase, cât mai egale, ca să se coacă uniform. Clătește-i bine, apoi pune-i în apă rece pentru 15-30 de minute. Așa elimini amidonul în exces, iar la final obții o crustă crocantă.

După ce stau la înmuiat, scurge cartofii și tamponează-i cu grijă folosind un prosop curat sau hârtie absorbantă, ca să nu rămână umezeală care împiedică rumenirea. Pune-i într-un bol încăpător și amestecă-i bine cu ulei, sare, piper și condimentele tale preferate, astfel încât fiecare bucată să fie acoperită uniform.

Așază cartofii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în așa fel încât să stea într-un singur strat și să nu se atingă între ei. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 200°C, cu ventilație, și lasă-i să se coacă 35-45 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului, notează romaniatv.net. 

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow