Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Care este procedura în cazul în care o persoană care a luat bani de la bancă a murit. Cine va prelua ratele după deces.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/doua-persoane-care-fac-un-imprumut.jpg?#)
Legislația din România explică ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii de la instituție a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele în această situație neplăcută. Ce spune legea românească.
Cine plătește ratele la bancă pentru o persoană care a murit și avea credit
Situațiile de criză din punct de vedere economic îi fac pe oameni să-și pună întrebări. Mulți vor să știe care este procedura ce are loc în cazul în care o persoană care are un credit la bancă moare înainte de a-l achita integral.
Noul Cod Civil spune că prevederile care sunt în vigoare acum sunt foarte clare. Datoriile unui om decedat, inclusiv împrumuturile, ajung la moștenitori. Legea din România transmite că moștenitorul le plătește doar în anumite condiții.
Astfel s-a stabilit că moștenitorii legali și legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile și sarcinile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporțional cu cota fiecăruia.
Concret, bunurile proprii ale moștenitorilor nu sunt afectate de datoriile persoanei care a decedat și are un credit la bancă. Creditorii, așa cum sunt și băncile, pot urmări datoriile numai în cadrul patrimoniului succesoral.
Când nu se plătesc datoriile la bancă a unei persoane decedate
Cu toate acestea, legislația românească arată că există o excepție. În situația în care moștenitorul sustrage sau ascunde cu rea-credință bunuri din patrimoniul succesoral, atunci înseamnă că va fi obligat să plătească datoriile succesiunii și cu bunurile sale proprii.
În acest sens, moștenitorul trebuie să declare toate bunurile care se găsesc în patrimoniul defunctului. În felul acesta va putea evita răspunderea personală pentru datoriile acestuia. Dacă o persoană moștenește doar datorii, nu și bunuri, atunci nu este obligat să le plătească din banii săi.
„În cazul în care există doar datorii în patrimoniul succesoral, moștenitorul nu este obligat să plătească aceste datorii din surse proprii.
Spre deosebire de reglementarea anterioară, în nouă reglementare, adică în NCC art. 1.114 alin. 2, moștenitorii răspund pentru plata datoriilor moștenirii doar cu bunurile din patrimoniul succesoral”, a declarat avocatul Cristian Horgea, pentru avocatnet.ro.
Poți scăpa de datoriile moștenite de la defunct?
Noul Cod Civil stabilește și dacă o persoană poate renunța la datoriile de la bancă moștenite de la defunct. Legislația din România spune că se poate ajunge în această situație pentru că nimeni nu este obligat să accepte o moștenire care i se cuvine.
Astfel, persoana care ar trebui să moștenească un credit după trecerea în neființă a unei rude poate renunța la moștenire. În felul acesta nu trebuie să mai plătească împrumutul ce a fost acordat de instituția bancară defunctului.
Pe de altă parte, dacă la momentul acordării creditului se încheie și o asigurare de viață de către debitor lucrurile stau diferit. Asigurarea de viață care acoperă riscul de deces vine cu câteva aspecte care nu trebuie ignorate.
În acest caz, banca este cea care va încasa îndemnizația de asigurare. Dacă datoria față de bancă nu este acoperită de aceasta, atunci moștenitorii legali ai defunctului au obligația să achite diferența, însă doar în limita și cu bunurile din patrimoniul succesoral.
Care este reacția ta?






