Cele 5 greșeli uriașe pe care le faci când mănânci banane. Puțini români știu aceste secrete. Medic Ancuța Leonte: „Crește brusc glicemia și insulina”

Greșelile uriașe pe care mulți le fac atunci când mănâncă banane, fără măcar să știe. Medicul Ancuța Leonte a dezvăluit totul.

May 11, 2025 - 17:30
 0  1
Cele 5 greșeli uriașe pe care le faci când mănânci banane. Puțini români știu aceste secrete. Medic Ancuța Leonte: „Crește brusc glicemia și insulina”

Atunci când vine vorba de fructe, bananele sunt apreciate atât de cei mici, cât și de cei mari. Sunt considerate gustarea perfectă sau chiar înlocuitor al micului dejun, pentru cei aflați pe grabă, dar ce pericol ascund, de fapt, dacă nu sunt alese cu grijă.

Greșelile periculoase pe care este posibil să le faci și tu atunci când mănânci banane

Bananele se numără printre fructele preferate ale multor români, însă puțini sunt atenți atunci când le cumpără și cu atât mai puțin atunci când le consumă. De obicei sunt luate de pe masă în grabă, pentru o gustare rapidă.

Totodată, aceste fructe devin un ingredient de bază în multe rețete de prăjituri. Însă medicul Ancuța Leonte atrage atenția: modul în care alegem să le consumăm face diferența între un aliment benefic și unul care ne poate afecta sănătatea.

„Uite cei greșeli pe care le faci când mănânci banane și care nu ar trebui să se întâmple niciodată dacă îți dorești un metabolism echilibrat. Le mănânci pe stomacul gol. Zahărul din banane se absoarbe rapid, crește brusc glicemia și insulina, apoi urmează o scădere abruptă care îți dă foame și poftă de dulce.

Le consumi sub formă de smoothie sau în prăjituri. Mixarea distruge fibrele, accelerând absorția zahărului și declanșând un răspuns insulinic puternic care favorizează stocarea grăsimilor”, a dezvăluit mediul Ancuța Leonte într-o postare pe Facebook. 

Cum să alegi fructele

Nici bananele prea coapte nu sunt o alegere benefică pentru organism. „Pe măsură ce se coc, amidonul rezistent devine zahăr crescând indicele glicemic și eliberarea de insulină ceea ce agravează rezistența la insulină”, a subliniat Ancuța Leonte.

Pe de altă parte, consumat ca o gustare simplă, „fără proteine și grăsimi” , acest aliment ridică rapid nivelul glicemiei, fără să ofere senzația de sațietate, ceea ce poate duce la apariția foamei și la creșterea excesivă a insulinei în sânge.

În plus, nu este bine să consumăm banane seara. „Carbohidrații din banane mențin insulina ridicată, inhibă arderea grăsimilor si favorizează stocarea acestora pe timpul nopții.

Soluția? Alege banane mai puțin coapte, neblenduite și consumă-le la prânz sau la micul dejun alături de proteine și grăsimi pentru un impact glicemic redus”, a concluzionat medicul.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow