Cele cinci alimente care nu potolesc foamea. Cu ce variante mai sănătoase le poți înlocui
Cele cinci alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă vrei să alungi senzația de foamea. Le poți înlocui cu alternative mai sănătoase.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/alimente-mancare-1.jpg?#)
Specialiștii au spus care sunt cele cinci alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă vrei să îți potolești foamea. Mulți le consumă zilnic, însă fac o greșeală. Există, însă, alternative mai sănătoase și sățioase.
Acestea sunt cele cinci alimente care nu potolesc foamea
Specialiștii în nutriție au realizat un top al alimentelor pe care multe persoane le consumă des, însă care nu pot să potolească senzația de foame. Chiar dacă multe dintre ele conțin multe calorii, fiind bogate în zahăr și grăsimi, nu sunt indicate pentru a oferi senzația de sațietate. Un studiu în acest sens a fost realizat de către către Universitatea din Sydney.
Printre alimentele incluse se numără croissantele, prăjiturile și gogoșile. Participanții la studiu au consumat, însă, și variante mai sănătoase, care le-au oferit o senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Alimentele sățioase sunt bogate în fibre, apă și proteine. Cele nesatisfăcătoare sunt dense caloric, bogate în zahăr și grăsimi. “Fibrele fac o mare diferență în ceea ce privește sațietatea”, a precizat dieteticianul Rebecca McManamon, purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice.
Fibrele sunt esențiale în controlul apetitului întrucât cresc volumul alimentelor și activează receptorii stomacului care sunt responsabili cu senzația de plenitudine, conform The Telegraph. Publicația britanică a realizat un top al celor mai populare alimente care nu pot potoli foamea. Au fost listate, însă, variante mai sănătoase și sățioase, în același timp.
Croissantele
Produsele de patiserie, cum ar fi croissantele, prăjiturule și gogoșile, sunt bogate în carbohidrați, dar nu sunt deloc sățioase. Conțin multe grăsimi și zahăr, dar mult mai puține fibre și proteine. Din acest motiv, nu vor putea oferi senzația de sațietate pe termen lung.
“Putem simți plăcere atunci când le mâncăm, dar vom simți din nou foame mai târziu, pentru că nu ne satură pentru mult timp. Putem simți plăcere atunci când le mâncăm, dar vom simți din nou foame mai târziu, pentru că nu ne satură pentru mult timp”, a explicat McManamon.
În schimb, pentru a avea parte de un mic dejun cât mai sățios, poți asocia croissantul cu brânză. Aceasta conține grăsimi benefice, contribuind la instalarea senzației de sațietate.
Ouăle reprezintă opțiunile cele mai potrivite atunci când vine vorba despre o masă de dimineață sățioasă. “Adăugarea unor legume precum ceapă, spanac sau ciuperci în ouă, fie sub formă de omletă, fie în ouă jumări, face o masă mai hrănitoare”, a mai spus Rebecca McManamon.
Legumele conțin fibre, iar ouăle oferă un aport important de fier și vitamina B12. Croissantul nu este recomandat întrucât are prea puțin sau chiar deloc de oferit din punct de vedere nutrițional.
Musli
Multe persoane obișnuiesc să consume o farfurie de musli dimineața. Cu toate acestea, acesta este unul dintre cele mai puțin sățioase tipuri de cereale, după cum arată studiile.
Acestea au un conținut redus de proteine, iar fructele uscate sunt bogate în zaharuri cu absorbție rapidă. Aceste lucruri contribuie la creșteri și scăderi bruște ale glicemiei. Astfel, senzația de foame va reapărea la puțin timp de când este consumat un astfel de mic dejun.
“Asta nu înseamnă că demonizăm fructele uscate. Dacă sunt singurul tip de fructe care îți plac, cu siguranță sunt mai bune decât nimic, dar fructele proaspăt tăiate pot fi mai sățioase”, a mai precizat McManamon.
Pe de altă parte, cea mai sățioasă cereală pentru micul dejun este ovăzul. În comparație cu musli, alte cereale integrale sunt mult mai sățioase. Dacă adaugi lapte și fructe proaspete la cereale, poți preveni senzația de foame apărută la mijlocul dimineții.
“Dacă nu consumi nuci ca gustare în alt moment, adăugarea lor la micul dejun te poate ajuta să te simți sătul și poate aduce beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului”, a mai spus specialista.
Iaurtul cu conținut redus de grăsime
În general, iaurtul este considerat o variantă sănătoasă. Cel degresat, însă, nu este la fel de sățios, motiv pentru care poate reapărea senzația de foame după puțin timp. De multe ori, lipsa grăsimilor este compensată prin adăugarea de zahăr, aditivi și îndulcitori artificiali.
De asemenea, iaurturile degresate conțin, în medie, cu 50% mai mult zahăr, în comparație cu cele obișnuite. Așa pot apărea fluctuații rapide ale glicemiei.
În schimb, pentru a nu ți se face foame prea curând, poți adăuga fructe, semințe și nuci în iaurt, chiar dacă pot crește conținutul caloric al acestuia. Dacă faci acest lucru, nevoie de a consuma diverse gustări pe parcursul zilei va fi diminuată.
Supa la plic
Dacă vrei să-ți potolești foamea de la prânz cu o supă instant sau la conservă, ar trebui să te gândești de două ori înainte, deoarece astfel de produse pot oferi doar o senzație temporară de sațietate. Aceste produse conțin puține fibre, proteine și grăsimi, motiv pentru care nu pot menține senzația de sațietate.
Mai mult, supele cremoase sau pasate sunt chiar mai slabe întrucât nu au bucăți de legume, iar conținutul nutritiv este redus. Dacă vrei o supă mai sățioasă, poți adăuga la aceasta porumb dulce la conservă sau fasole, atunci când o încălzești.
În acest fel, vei adăuga fibre produsului, iar masa va fi una mai consistentă. Poți consuma supa și alături de cartofi fierți sau copți. “Comparativ cu alte alimente bogate în carbohidrați, cartofii sunt foarte sățioși – sunt considerați unele dintre cele mai sățioase legume și au un conținut ridicat de apă.
Ne vor sătura mai mult decât orice alt aliment, dar adăugarea altor legume este, de asemenea, esențială”, a mai explicat Rebecca McManamon.
Paste cu sos de roșii la borcan
Pentru a scuti timp atunci când gătesc paste, multe persoane apelează la sosul de roșii la borcan. Deși este delicios și disponibil în mai multe variante, acest produs nu oferă o senzație de sațietate pentru prea mult timp.
De altfel, o porție obișnuită conține prea puține fibre și proteine. Aceasta conține, însă, cantități destul de mari de zahăr și sare, de cele mai multe ori. Având în vedere aceste aspecte, sosul la borcan nu va fi de ajutor pentru a controla apetitul, notează adevarul.ro.
Mai mult, potrivit unor studii, dietele care sunt bogate în sare ar putea stimula foamea. Chiar dacă acest tip de masă este rapid de preparat, nu este recomandată întrucât senzația de foame va apărea la puțin timp după consum.
Pastele integrale pot fi consumate în locul celor albe. Acestea pot oferi o senzație de sațietate pentru mai mult timp după masă. Totodată, Rebeca McManamon precizează că poți adăuga pește proaspăt, congelat sau conservat pentru a beneficia de mai multe proteine.
Peștele se numără printre cele mai sățioase surse de proteine, fiind mai sățios decât carnea sau chiar ouăle. Și leguminoasele ar trebui luate în considerare.
“Leguminoasele, inclusiv opțiuni modeste precum fasolea la conservă, sunt de asemenea variante sățioase care adaugă fibre și proteine”, a mai afirmat specialista.
Care este reacția ta?






