Cele două alimente care cresc riscul de cancer. Semnalul de alarmă emis de OMS

Acestea sunt cele două produse care măresc riscul de cancer. Avertismentul lansat acum de Organizația Mondială a Sănătății.

Jun 21, 2025 - 00:30
 0  0
Cele două alimente care cresc riscul de cancer. Semnalul de alarmă emis de OMS

Cercetătorii încearcă să descopere care sunt preparatele nerecomandate organismului uman. Prin studiile lor oamenii de știință au aflat care sunt cele două alimente ce cresc riscul de cancer în rândul populației globale. Semnalul de alarmă emis de OMS trebuie avut în vedere de toată lumea!

Două alimente cresc riscul de cancer, potrivit OMS

Organizația Mondială a Sănătății vine cu noi dovezi și studii în privința celor două produse care măresc riscul de cancer. Specialiștii au făcut o listă scurtă, subliniind că aceste alimente sunt ușor de procupat de consumatori.

Se găsesc în toate magazinele și au prețuri pentru toate buzunarele. Cercetările susțin că unul dintre acestea constă în carnea procesată. Aceasta a fost clasificată de către experți drept „carcinogen de grupa 1”.

Carnea procesată reprezintă acel produs care se schimbă atunci când trece prin anumite tehnici. Printre acestea se numără sărarea, afumarea sau fermantarea, la final gustul fiindu-i sporit. În plus, are o durată mai mare de conservare.

Specialiștii de la OMS susțin că acestea sunt șunca, cârnații, hot-dog-ul, carnea tocată și pastrama. De asemenea, în acest clasament se află și conservele de carne, precum și sosurile sau preparatele pe bază de carne. În aceeași notă, printre cele două alimente care cresc riscul de cancer se află și alcoolul.

„Nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea. Alcoolul a fost clasificat ca un carcinogen din grupa 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului cu decenii în urmă.

Este în același grup de risc maxim ca azbestul, radiațiile și tutunul”, arată specialiștii OMS, conform publicației Surrey. De aceeași părere este și Nichole Andrews, un apreciat nutriționist dietetician. Acesta este cunoscut în mediul online drept ”cancer dietician”.

De ce carnea procesată duce la cancer

OMS explică care sunt motivele pentru care carnea procesată și alcoolul nu sunt recomandate în cantități mari. Experții susțin că duc la cancer pentru că au compuși care pot deteriora celulele din organism. Spre exemplu, carnea procesată contribuie la apariția cancerului colorectal.

Se întâmplă acest lucru din cauza unui pigment roșu natural care este prezent în carne. Acesta poartă denumirea de hem. Un alt aspect cheie este legat de nitrații și nitriții care sunt folosiți pentru conservarea produselor de pe rafturile magazinelor.

De asemenea, carnea procesată crește riscul de cancer pentru că are amini heterociclici (HCA) și amini policiclici (PCA). Aceștia sunt produși în timpul gătirii, la temperaturi ridicate. În schimb, alcoolul se descompune în compuși cancerigeni în corp, indiferent de calitatea sa și de cost.

Alcoolul, risc pentru dezvoltarea a 7 tipuri de cancer

Datele culese în ultima vreme mai arată că riscul de cancer crește proporțional cu cantitatea consumată. Cu toate acestea, există informații care susțin că jumătate dintre cancerele cauzate de alcool sunt provocate de un consum ușor sau moderat.

Concret, este vorba de mai puțin de 1,5 litri de vin, 3,5 litri de bere sau 450 ml de băuturi spirtoase pe săptămână. În momentul de față, alcoolul este asociat cu cel puțin șapte tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân și de colon.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow