Cele două alimente care pot face minuni pentru creier. Sunt ieftine și se găsesc în toate magazinele din România. Medicul Vlad Ciurea spune că susțin memoria și concentrarea

Acestea sunt cele două alimente care pot face minuni pentru creier, recomandate de medicul Vlad Ciurea. Susțin memoria și concentrarea și se găsesc în orice magazin.

Jul 13, 2025 - 16:00
 0  1
Cele două alimente care pot face minuni pentru creier. Sunt ieftine și se găsesc în toate magazinele din România. Medicul Vlad Ciurea spune că susțin memoria și concentrarea

Medicul Vlad Ciurea a spus care sunt cele două alimente ce pot face minuni pentru creier. Se găsesc ușor în comerț și sprijină memoria și concentrarea.

Acestea sunt cele două alimente care pot face minuni pentru creier, potrivit medicului Vlad Ciurea

Cunoscutul medic neurochirurg Dr. Vlad Ciurea a vorbit despre alimentele care ar trebui consumate regulat datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătatea creierului. Potrivit specialistului, acestea îmbunătățesc memoria și concentrarea și multe persoane le consumă zilnic.

Unul dintre cele două alimente recomandate de medicul Vlad Ciurea este ciocolata neagră, despre care spune că e “medicamentul minune” pentru creier. Acest lucru este valabil, însă, doar pentru ciocolata cu un conținut de cel puțin 70% cacao.

Ciocolata neagră are un conținut ridicat de flavonoide, antioxidanți puternici care contribuie la protejarea celulelor nervoase, stimulând circulația cerebrală. În plus, conține și teobromină, dar și o doză mică de cofeină. Cele două substanțe pot îmbunătăți vigilența, dar și buna dispoziție.

Chiar dacă are mai multe beneficii pentru creier, renumitul neurochirurg recomandă consumul de ciocolată neagră în cantități mici, dimineața sau la prânz. În acest fel, organismul nu va fi suprastimulat în a doua parte a zilei.

Celălalt aliment recomandat de medic este cafeaua, un stimulent foarte eficient al sistemului nervos central. Prin consumul de cofeină este îmbunătățită atenția, iar oboseala mintală se reduce. Totodată, această băutură stimulează funcțiile cognitive.

Studiile arată că un consum regulat și moderat de cafea se poate reduce riscul apariției afecțiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.

Medicul Vlad Ciurea recomandă consumul a cel mult două cești de cafea pe zi. Este recomandat ca această băutură să fie consumată fără zahăr sau frișcă, pentru a-i păstra beneficiile, potrivit csid.ro.

Pentru ca cele două alimente să fie cât mai eficiente pentru menținerea sănătății creierului, acestea trebuie combinate cu un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă suficientă.

Ce altă băutură este eficientă pentru menținerea sănătății creierului

În afară de cafea, medicul Vlad Ciurea recomandă o altă băutură pentru un creier sănătos. Este vorba despre un ceai foarte bun la gust, apreciat de foarte multe persoane din toată lumea. Se găsește destul de ușor și are multe beneficii pentru sănătate.

Mai exact, neurochirurgul recomandă consumul regulat de ceai verde. Această băutură este bogată în antioxidanți, mai ales catechine, care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. În același timp, sprijină metabolismul și este un adevărat aliat atunci când vine vorba de slăbire, întrucât ajută la arderea grăsimilor.

Dr. Vlad Ciurea îl recomandă, însă, și pentru susținerea sănătății creierului și îmbunătățirea memoriei și vigilenței. Poate fi consumat în loc de cafea și se găsește la magazin sub formă de plicuri, dar și sub formă de plantă, varianta din urmă fiind cea mai sănătoasă.

“Am fost de vreo 7 ori în Japonia şi în India de vreo trei ori. I-am văzut pe japonezi cu ceaiul verde, ei nu prea beau cafea. Am văzut oameni foarte educaţi, cadre universitare, care beau ceai verde.

Am citit un articol în care se spunea că ceaiul verde este bun şi pentru căile urinare. Nu ştiu care este adevărul, însă sigur e bun pentru creier.

Desface anumite legături între celulele nervoase plus hidratarea pe care o dă. Sunt adeptul ceaiului verde, însă dimineaţa, până în prânz”, a explicat medicul Vlad Ciurea în cadrul podcastului Altceva, cu Adrian Artene.

Chiar dacă este benefic pentru sănătatea generală, nu toată lumea ar trebui să consume ceai verde. Această băutură nu este indicată persoanelor care au afecțiuni cardiace sau tensiune arterială foarte mare. Nici persoanele cu gastrită sau ulcer nu ar trebui să consume ceaiul verde.

Medicul Vlad Ciurea a spus care este cel mai periculos aliment pentru creier

Pentru un organism sănătos, specialiștii recomandă, pe lângă exercițiile fizice și un odihnă, un regim alimentar compus din fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.

Alimentele procesate, precum și cele bogate în grăsimi ar trebui evitate. Unele produse delicioase, consumate de multe persoane, pot provoca probleme de sănătate în timp dacă sunt consumate prea des.

Acesta este și cazul unei legume dorite de mulți români, consumată aproape zilnic, cartoful. Chiar dacă este delicios și foarte versatil, este cel mai nociv aliment pentru creier, după cum a spus medicul Vlad Ciurea.

Medicul a spus că evită consumul de cartofi de aproximativ zece ani întrucât această legumă nu are beneficii pentru creier. Despre acest aliment, Dr. Vlad Ciurea a spus că “nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”.

Cartoful este nociv mai ales atunci când este prăjit în ulei, așa cum este și cazul altor alimente. “Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat specialistul în emisiunea iThink, de la Antena 3 CNN.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow