Cod galben de caniculă! Cum să te hidratezi corect și ce să mănânci ca să nu ajungi în spital din cauza valului de căldură
Este cod galben de caniculă! Sfaturi vitale pentru hidratare și alimentație ca să eviți problemele grave de sănătate în zilele toride.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/cod-galben-de-canicula-cum-sa-te-hidratezi-corect.jpg?#)
Cod galben de caniculă iar! Situația impune măsuri stricte pentru a ne feri de deshidratare, insolație sau alte complicații serioase. În astfel de momente, hidratarea corectă și o alimentație adaptată sunt esențiale. Nutriționistul Cristian Mărgărit dezvăluie cum să-ți protejezi organismul când temperaturile urcă alarmant!
Cod galben de caniculă: trucuri esențiale pentru hidratare și alimentație în zilele toride
ANM a emis cod galben de caniculă pentru București și zece județe. După un weekend cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică va persista și în zilele următoare.
Astfel, organismul nostru resimte din plin șocul termic provocat de valori termice crescute. Când mercurul din termometre urcă vertiginos, alimentația și hidratarea corectă devin aliați indispensabili pentru a preveni stările de oboseală, epuizarea sau chiar problemele medicale grave.
FANATIK a cerut părerea cunoscutul specialist în nutriție, Cristian Mărgărit, care ne spune ce trebuie să faci pentru a face față căldurii, fără riscuri.
„Temperaturile au crescut brusc, ceea ce reprezintă un stres pentru organism. Alimentația și hidratarea sunt extrem de importante pentru a ne păstra energia, sănătatea și starea de bine.
Important este să punem accentul pe apă la temperatura camerei și pe băuturi cu electroliți. Găsim pe piață ape cu conținut crescut de minerale (în special magneziu), ele sunt cele mai indicate (cu reziduu sec mare). Pot fi incluse supe, ciorbe de legume, dar si ayran (iaurt cu apă și puțină sare), limonade, ceaiuri, sucuri de fructe diluate cu apă carbogazoasă. Este cel mai bine să începem de dimineață și să bem cu înghițituri mici pe toată durata zilei”, ne sfătuiește nutriționistul Cristian Mărgărit.
Mărgărit: greșeli de evitat în caniculă și sfaturi esențiale pentru hidratare
Nutriționistul Mărgărit atrage atenția asupra unor greșeli frecvente pe care le facem în zilele caniculare și oferă trucuri esențiale pentru a ne proteja corect corpul. Acesta explucă de ce trebuie să evităm băuturile reci, deși cu toții avem tendința să le consumăm.
„De ce nu bem băuturi foarte reci? Pentru că atunci corpul va reacționa producând și mai multă căldură, exact ceea ce nu ne dorim. Evităm băuturile alcoolice, pentru că ele pot duce la o stare și mai accentuată de deshidratare. Nu așteptăm senzația de sete, pentru că atunci deja deshidratarea afectează funcțiile normale ale organismului”, a mai explicat Mărgărit, pentru FANATIK.
Specialistul în nutriție ne oferă informații prețioase legate și de alimentație. Cristina Mărgărit admite că produsele ușoare și echilibrate, sunt ideale pentru zilele caniculare, care să ajute organismul să rămână hidratat și plin de energie.
„Alegem proteine slabe (cu un conținut scăzut de grăsimi), cum ar fi carnea slabă (pui, curcan), brânzeturile și iaurturile degresate, pește, fructe de mare.
Avem la dispoziție legumele și fructele de sezon, bogate nu doar în apă ci și în vitamine, minerale și antioxidanți. Putem face salate, supe (chiar și supe reci, cum ar fi gazpacho), putem mânca legumele gătite ușor la abur sau la cuptor”, a mai punctat nutriționistul, pentru FANATIK.
Nutriționistul Cristian Mărgărit atrage atenția în mod special asupra persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, recomandându-le să fie extrem de prudente în alegerile alimentare pe timpul caniculei.
„Mai ales persoanele cu probleme cardiovasculare ar trebui să evite alimentele grase, prăjelile, dulciurile, cofeina și alcoolul în exces.”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Care este reacția ta?






