Combinația alimentară pe care e bine să o eviți. E delicioasă, românii o adoră, dar poate genera mari probleme

Combinația alimentară care poate cauza probleme serioase de sănătate. O găsești aproape zilnic pe mesele românilor, dar cercetătorii ne sfătuiesc să căutăm alternative.

Dec 30, 2024 - 19:00
 0  2
Combinația alimentară pe care e bine să o eviți. E delicioasă, românii o adoră, dar poate genera mari probleme

Există mâncăruri care parcă sunt menite să meargă împreună și pe care nu le poți mânca una fără alta. Însă, studiile recente arată că această combinație alimentară nu e chiar atât de prietenoasă cu organismul nostru.

Combinația alimentară super gustoasă care face rău organismului

Cartofii prăjiți cu carne reprezintă una dintre cele mai iubite combinații din bucătăria românească și puțini sunt cei care îi pot rezista. Însă specialiștii avertizează că această asociere de alimente poate afecta serios microbiomul intestinal. Cum se întâmplă acest lucru?

Ei bine, în timp ce carnea este plină de proteine și grăsimi care necesită un mediu acid pentru digerare, cartoful conține amidon, dependent de un mediu alcalin pentru descompunere, explică dcmedical.ro.

Astfel că, atunci când consumăm împreună aceste două alimente, procesul digestiv poate fi încetinit. Ne putem aștepta la simptome precum balonare, indigestie și reflux gastroesofagian.

Mai mult, digestia îngreunată poate favoriza fermentarea carbohidraților în intestinul gros, ceea ce duce la formarea de gaze și toxine. Acestea pot afecta echilibrul bacteriilor din microbiomul digestiv, ducând la boli infalmatorii intestinale.

Un studiu din 2021 publicat în Journal of Food Digestion arată că astfel de combinații alimentare pot suprasolicita sistemul digestiv. Mai mult, cartofii au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește rapid nivelul zahărului din sânge.

Cercetătorii de la The American Journal of Clinical Nutrition au descoperit în 2020 că aceste fluctuații bruște ale glicemiei pot duce la rezistență la insulină și pot crește riscul de diabet de tip 2.

Dieta modernă, bogată în astfel de combinații de carne și carbohidrați, poate crea un mediu acid în organism, asociat cu artrita reumatoidă, afecțiuni cardiovasculare și chiar cancer.

Pe lângă asta, carnea și cartofii au foarte multe calorii și duc la creșterea în greutate și la depunerea grăsimilor.

Pentru o digestie mai ușoară, puteți încerca să combinați carnea cu legume verzi precum broccoli sau spanac, care sunt bogate în fibre și ușor de digerat. Cartofii obișnuiți pot fi înlocuiți cu cartofi dulci sau cu fasole, linte, orez brun.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow