Condimentul considerat un antibiotic natural. Are proprietăți antiinflamatorii și ajută la tratarea mai multor afecțiuni
Există un condiment catalogat ca fiind un antibiotic natural. Proprietățile sale sunt apreciate chiar și de specialiști.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/condimentele-multe-scaled.jpg?#)
Dacă ești în căutarea unui antibiotic natural, condimentul următor poate fi cea mai bună soluție. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare acesta poate să contribuie la tratarea mai multor afecțiuni.
Cimbrul, condimentul care funcționează ca un antibiotic natural
Natura ne oferă o mulțime de plante din care putem alege. Există ceaiuri cu beneficii uimitoare pentru organism în primul rând, dar și alte plante care pot fi consumate sub formă de suplimente alimentare.
Totodată, unele plante le putem ține în dormitor pentru un somn odihnitor. Mai există însă și plante care se transformă în condimente și pe care le putem utiliza într-o mulțime de preparate culinare.
Cimbrul, spre exemplu, e catalogat de specialiști ca fiind un antibiotic natural. Acest condiment, care dă un gust aparte mâncărurilor, inclusiv celebrelor sarmale, are beneficii de-a dreptul uimitoare.
Doctor Daniela Bușneag, medic homeopat și apifitoterapeut, precizează că cimbrul sălbatic (Thymus vulgaris) este mult mai mult decât o simplă plantă aromatică. În primul rând cimbrul are o acțiune antimicrobiană remarcabilă.
Ce beneficii are cimbrul
Acesta este bogat în uleiuri esențiale și compuși volatili precum: timol, carvacrol, cariofilen, terpinen, D-limonen, alfa-pinen, beta-pinen, gama-terpinen, și nu numai. Totodată, conform studiilor cimbrul poate să inhibe peste 130 de tipuri de bacterii.
În același timp, cimbrul este eficient împotriva fungilor, ciupercilor și infecțiilor persistente. De ce este însă supranumit condimentul un antibiotic natural? Acesta e eficient și când vine vorba de afecțiune respiratorii.
În primul rând ajută la fluidizarea și eliminarea mucusului. Totodată, reduce spasmele, dar și tusea. Iar în caz de infecții precum bronșită, astm, sau faringită, cimbrul poate fi de asemenea destul de util.
„Cimbrul este deosebit de recomandat în tusea productivă”, subliniază dr. Bușneag. Cum îl putem consuma însă astfel încât să ne bucurăm de beneficiile sale? În primul rând putem consuma ceai de cimbru.
Nu e nevoie decât de o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, iar mai apoi se strecoară. Iar în funcție de gravitatea simptomelor, pot fi consumate până la trei căni pe zi.
Totodată, se poate face infuzie de cimbru în apă de la baie în caz de răceală și febră. Există și sirop de cimbru natural, care are efecte antiinflamatorii, anticonvulsive, dar și antiinfecțioase. Acesta este și motivul pentru care condimentul e catalogat ca fiind un antibiotic natural.
Care este reacția ta?






