Creatura care face ravagii în pădurile României. Produce distrugeri în masă și nimeni nu știe cum s-o oprească: ”Nu știu cum a apărut la noi în țară”
Specia care a făcut prăpăd în pădurile din țara noastră. Niciun specialist nu cunoaște metoda prin care poate fi stârpită.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/padure-din-muntii-fagaras-romania.jpg?#)
Pădurarii privesc cu teamă un fenomen care a pus stăpânire pe mai multe locuri. Aceasta este, creatura care face ravagii în pădurile României, în ultima perioadă. Specialiștii transmit că produce distrugeri în masă și nimeni nu știe cum s-o oprească.
Care este creatura ce face ravagii în pădurile României
Pădurile din țara noastră riscă să se diminueze considerabil din cauza unui eveniment ieșit din comun. Pe lângă defrișările masive, acum a apărut o specie care face prăpăd și despre care nu se cunosc foarte multe informații.
Șeful Ocolului Silvic Găești, Florin Stancu, susține că este vorba de o insectă care atacă arborii. Gândacul Agrilus a pus stăpânire pe pădurile de stejari, care au început să se usuce din cauza secetei din ultima vreme. Acesta se instalează între scoarță și lemn și mănâncă seva arborilor.
Experții spun că fenomenul se observă destul de greu, pentru că se produce în pâlcuri. Cu toate acestea, suprafața totală afectată se ridică la zeci de mii de hectare. Romsilva estimează că este vorba de 37.000 de hectare din fondul forestier pe care-l administrează.
Concret, pădurea uscată ar fi mai mare decât cea cuprinsă în Parcul Natural Apuseni. Printre cele mai afectate păduri din România, de către gândacii Agrilus, sunt cele din județele Dâmbovița, Arad, Timiș, Vaslui și Vrancea.
„Acest gândac apare în arborii care sunt deja, din diverse cauze, într-un declin fiziologic. Deci, el, nu știu cum a apărut în România”, a spus Șeful Ocolului Silvic Găești, Florin Stancu, pentru stirileprotv.ro.
Gândacul Agrilus, un dăunător pentru care nu există soluții
Agrilus este un gândac care nu a mai produs până acum ravagii în pădurile României. Din păcate, dăunătorul nu se găsește în literatura de specialitate, nefiind informații despre biologia acestor insecte și metodele de monitorizare.
De asemenea, cercetătorii nu știu cum pot preveni înmulțirea și nici cum să scape de acest dăunător neplăcut. Mii de stejari cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani au început să se usuce din cauza infestării acestei creaturi.
„Este un dăunător care nu este vizibil și automat nu poate fi combătut în niciun fel”, a explicat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Marin Petre, mai arată sursa menționată anterior. În prezent, singura metodă pentru a scăpa de acest gândac este tăierea stejarilor infectați.
Romsilva și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură spun că soluțiile nu se pot găsi peste noapte. Așa se face că este în curs un studiu care are legătură cu uscarea anormală a pădurilor de foioase. Urmează să se finalizeze în anul 2026.
Trei copaci rezistenți la secetă
Creatura care face ravagii în pădurile României poate fi stârpită doar dacă pădurarii schimbă perspectiva. În momentul de față, specialiștii în silvicultură au în vedere plantarea unor copaci care să fie mai rezistenți la secetă.
Pinul negru este un conifer foarte bun în această situație. Acesta este plantat în pădurile din Banat și Oltenia. În plus, se dezvoltă foarte bine în soluri care au un nivel scăzut de umiditate. Adoră pământurile alcaline sau neutre.
De asemenea, Gingko Biloba reprezintă un alt copac rezistent la secetă. Peisagiștii îl adoră pentru că este plăcut, dar și pentru că este extrem de rezistent la capitolul poluare. Singurul dezavantaj este faptul că are un ritm lent de creștere.
În plus, specialiștii transmit că pecanul este un copac foarte bun și pentru România. Originar din America de Nord, acesta este înrudit cu nucul din familia Juglandaceae. E faimos pentru nucile sale, dar și pentru lemnul de calitate.
Care este reacția ta?






