Cum a ajuns noul ministru al Economiei, Radu Miruță, în instanţă pentru facturi neachitate la energie electrică
Radu Miruță, ministrul USR al Economiei, a fost dat în judecată pentru datorii la energie electrică. Ce deznodământ a avut dosarul
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/miruta-ministru-dosar.jpg?#)
Pe 24 iunie 2025, Radu Miruță a preluat mandatul de ministru al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Tursimului în guvernul Ilie Bolojan. Până să fie numit ministru, Radu Miruță a fost deputat USR de Gorj. Miruță a absolvit Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, iar în 2013 a devenit doctor în Telecomunicaţii.
Ce companie l-a dat în judecată pe Radu Miruță
Radu Miruță a lucrat în mediul privat ca inginer software și rețele de telecomunicații. El a anunțat că va iniția, în zona economică și de turism, un audit amplu al companiilor de stat, în special al celor cu pierderi constante, și a atras atenția asupra necesității de eficientizare în industria de apărare, astfel încât România să poată fi un actor activ în procesul european de consolidare a capacităților militare.
Ce sumă i s-a pretins actualului ministru
Numele lui Radu Miruță apare ca pârât într-un dosar al cărui obiect este „cerere de valoare redusă”, înregistrat pe 31 mai 2023 la Judecătoria Târgu-Jiu, în timp ce reclamant figurează compania SC CEZ Vînzare SA, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Compania a solicitat instanței să dispună obligarea lui Radu Miruță la plata sumei de 2.779,66 lei reprezentând contravaloare energie electrică şi 18,35 lei cu titlu de penalităţi, cu cheltuieli de judecată.
În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că, între creditor, în calitate de furnizor, şi debitorul Radu Miruță, în calitate de consumator, s-au desfăşurat relaţii comerciale ce au constat în furnizarea de către creditoarea SC CEZ Vînzare SA de energie electrică către debitor, iar contravaloarea energiei electrice furnizate către debitor a fost facturată cu mai multe facturi fiscale. Pe 8.09.2023, Radu Miruță a depus la dosarul cauzei note scrise, prin care a învederat instanţei faptul că pentru locul de consum de la adresa din Târgu Jiu, la momentul în care a schimbat furnizorul de energie electrică de la CEZ la Hidroelectrica, a mers la CEZ să întrebe tot ceea ce este de plată şi a achitat toate facturile la zi.
Când și-a achitat datoria Radu Miruță
Radu Miruță a susținut că, la câteva luni după ce energia consumată acolo a fost facturată de noul furnizor, a mai sosit o factură tot de la CEZ-vechiul furnizor. A întrebat în acel moment la noul furnizor, iar operatorul call center i-a transmis că dacă ar mai fi fost ceva regularizări după momentul plecării de la CEZ (fostul furnizor), aceste costuri îi vor fi transferate la noul furnizor şi le va plăti acolo, motiv pentru care nu a luat în considerare cele solicitate de către CEZ, pentru a nu achita de două ori același lucru, întocmai cum îi fusese indicat de către operatorul call center Hidroelectrica.
Radu Miruță a arătat că, dat fiind faptul că factura de la CEZ a revenit şi luna următoare apărând ca neachitată, iar facturile de la Hidroelectrica nu au fost emise decât după 7 luni, nu a putut să verifice cele spuse de operatorul call center şi a luat decizia ca în data de 15 iunie 2023 să achite întreaga sumă în discuţie în acest caz solicitată de către fostul furnizor. Radu Miruță a apreciat că motivul acțiunii în instanță a fost stins încă din luna iunie 2023, când a plătit prin dovada ataşată întreaga suma de bani solicitată la câteva luni după ce achitase totul la zi şi între timp a schimbat furnizorul, asumându-și riscul de a achita de două ori aceeași sumă de bani în contextul în care suficiente facturi au fost emise eronat.
Ce sumă a fost obligat să plătească Radu Miruță
Radu Miruță a solicitat ca instanţa să aibă în vedere aspectele relatate şi să ia act de faptul că suma solicitata a fost deja achitată de câteva luni, înainte ca acest dosar să fi primit termen pe portalul instanţelor de judecată. Instanța a specificat că, având în vedere nota depusă de Radu Miruță şi înscrisul ataşat acesteia, instanţa va respinge acţiunea formulată ca fiind rămasă fără obiect, reţinând că pârâtul Radu Miruță a achitat întreg debitul solicitat de către reclamantă în raport de menţiunile existente în ordinul de plată.
Totodată, instanţa a menționat că partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată. De altfel, instanța a specificat că va reține că, în cauză, nu sunt aplicabile dispozițiile art. 454 Cod procedură civilă, potrivit cărora pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepţia cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere.
Instanța a arătat că debitorul se află de drept în întârziere atunci când, fiind vorba de o obligație cu executare succesivă, neglijează să își execute obligația în mod repetat, caz întrunit în speță față de existența a două facturi succesive neachitate, ce au stat la baza pretenției principale. În aceste condiţii, faţă de cererea formulată în acest sens şi de împrejurarea că pârâtul a achitat debitul ulterior sesizării instanţei de judecată, instanţa a menționat că va admite cererea privind cheltuielile de judecată formulată de către reclamantă şi va dispune obligarea pârâtului la plata sumei de 245 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei şi onorariu de avocat în cuantum de 45 lei.
Ce avere are ministrul Economiei
Această decizie a fost luată de Judecătoria Târgu Jiu pe 23 octombrie 2023. Radu Miruță are o situație materială excelentă, conform datelor din declarația sa de avere din iunie 2024, consultată de FANATIK. Noul ministru al Economiei deține patru terenuri intravilane și o casă de locuit cu o suprafață de 200,2 metri pătrați la Târgu-Jiu, precum și un bun imobil în construcție, care are o suprafață de 358,9 metri pătrați.
Rubrica activelor financiare este și ea consistentă, Radu Miruță având în conturi 1,6 milioane lei, 104.935 euro și 149.911 dolari americani, adică o sumă de aproximativ 555.000 euro. Miruță nu are datorii la bănci, dar a împrumutat două persoane fizice cu 10.000 lei, respectiv cu 5.500 euro. La rubrica veniturilor anuale, Radu Miruță a menționat că a încasat 134.104 lei ca deputat și 88.515 lei din închirierea unor spații și apartamente, ceea ce înseamnă că venitul său total a fost de 222.619 lei, adică 18.551 lei pe lună.
Care este reacția ta?






