Cum își apără magistrații pensiile speciale și veniturile uriașe. CSM dezvăluie cât câștigă, de fapt, un procuror

CSM a dezvăluit se salariu are, de fapt, un procuror în România. Magistrații ies la atac după discuțiile referitoare la pensiile speciale.

Jul 9, 2025 - 18:30
 0  0
Cum își apără magistrații pensiile speciale și veniturile uriașe. CSM dezvăluie cât câștigă, de fapt, un procuror

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat dur în contextul dezbaterilor publice despre pensiile speciale și salariile din sistemul judiciar. CSM susține că în spațiul public sunt promovate informații trunchiate și prezentări „interesate” ale veniturilor magistraților.

Cum își apără magistrații pensiile uriașe. Reacția CSM

Potrivit datelor prezentate de CSM, doar puțin peste 5.000 dintre cele 215.000 de pensii de serviciu din România aparțin magistraților. „Deși acestea din urmă sunt prezentate ca fiind cele care împovărează sistemul public de pensii în cea mai mare măsură, în realitate acestea ocupă un procent de maximum 4% din total”, a indicat sursa citată.

Secția pentru procurori atrage atenția că legislația din ultimii 20 de ani a permis extinderea pensiilor de serviciu și către alte categorii de personal, inclusiv din afara Justiției, chiar dacă vechimea efectivă în magistratură a acestora a fost și de câteva luni.

CSM clarifică și situația salariilor procurorilor, criticând faptul că în dezbaterea publică sunt prezentate doar cazurile cu cele mai mari venituri. În realitate, aproape 40% dintre procurori câștigă sub 13.000 de lei net.

Cât câștigă, de fapt, un procuror în România

„Faptul că în spațiul public sunt vehiculate veniturile brute ale procurorilor cu cele mai mari funcții și cu cea mai mare vechime și prezentate ca regulă de salarizare nu este decât o mostră de informare interesată, creată să genereze discordie”, a subliniat Secția pentru procurori.

Potrivit statisticilor, 1.114 din cei 2.284 de procurori activi din prezent lucrează la nivelul primului grad de jurisdicție, unde încărcătura este uriașă, adică în jur de 5.570 dosare pe procuror. Salariile din sistem pornesc de la 10.400 de lei net pentru un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătorie și pot ajunge la 25.000 de lei net pentru funcțiile de top din Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

„Peste 900 de procurori din cadrul Ministerului Public, reprezentând 39% din totalul procurorilor în activitate, sunt salarizați cu sume între 10.400 lei net și 12.954 lei net”, a mai transmis CSM.

CSM, acuză: ”Magistrații sunt obligați să tacă”

CSM acuză că declarațiile din spațiul public cu privire la salariile magistraților se viralizează tocmai pentru că magistrații nu pot reacționa liber, din cauza obligației de rezervă.

„Proliferarea acestor neadevăruri în spațiul public, profitând de obligația de rezervă (tăcere) a magistraților au făcut din Justiție ținta predilectă a celorlalte autorități și a determinat biasarea societății în raport cu Justiția”, se mai arată într-un comunicat transmis de CSM.

Comunicatul mai denunță și instabilitatea legislativă din ultimii ani, menționând că legea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost modificată de trei ori din 2017 încoace, iar prevederile despre pensii de serviciu – de patru ori.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow