Cum mai poți cumpăra o casă sau un apartament cu doar 9% TVA. Singura metodă legală după creșterea uriașă anunțată de Ilie Bolojan

În ciuda majorărilor de taxe anunțate de Ilie Bolojan, românii încă mai pot cumpăra o casă sau un apartament cu doar 9% TVA. Cum este posibil.

Jul 12, 2025 - 07:30
 0  0
Cum mai poți cumpăra o casă sau un apartament cu doar 9% TVA. Singura metodă legală după creșterea uriașă anunțată de Ilie Bolojan

Care sunt condițiile în care, și după 1 august 2025, românii mai pot cumpăra o casă sau un apartament cu cota de TVA de doar 9%. Metodă legală după creșterea uriașă anunțată de premierul Ilie Bolojan în pachetul fiscal.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a mai putea cumpăra o casă sau un apartament cu 9% TVA

La scurt timp după instalarea la Palatul Victoria, Executivul Bolojan a venit cu un prim pachet de măsuri fiscale extrem de drastice. Acestea lovesc în principal în cetățeanul de rând.

Printre altele, noul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar prevede creșterea cotei generale de TVA la 21%, o singură cotă de TVA redusă de 11%, accize mai mari cu 10%, impozit pe dividende de 16% sau un impozit suplimentar de 4% pentru bănci și contribuții de sănătate extinse.

Toate aceste măsuri se aplică deja după 1 august 2025. Majorarea TVA la 21% afectează și locuințele. Cel mai mult se vor scumpi cele pentru care se aplica o TVA de 9%. Vor fi efectele considerabile atât pentru cumpărători, cât și pentru dezvoltatori.

În ciuda acestor măsuri aproape de a intra în vigoare, încă mai există o ”portiță” legală prin care cetățenii mai pot cumpăra casă sau apartament cu 9% TVA.

Astfel, mai puteți achiziționa o locuință în acest an la cota redusă de 9% TVA doar dacă îndepliniți o serie de condiții cumulate. În primul rând, dacă ați semnat un ante-contract până la 31 iulie 2025. Apoi, ar fi trebuit să achitați un avans de 20% până la 31 iulie 2026.

Regimul fiscal cu 9% TVA se aplică doar celor care nu au cumpărat un apartament cu cotă redusă de TVA începând cu ianuarie 2023. De asemenea, se aplică numai pentru locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp. În plus, valoarea lor nu trebuie să depășească suma de 600.000 lei.

Ce trebuie să facă dezvoltatorul pentru ca un viitor proprietar să achite doar 9% TVA

Chiar și dacă ați îndeplinit toate condițiile de mai sus, încă există riscul să faceți pasul nedorit de la cota de 9% la 21% TVA. Din păcate, asta nu depinde de dumneavoastră, ci de constructorul imobilului.

Așadar, un alt aspect important de luat în seamă este următorul: chiar și dacă există un antecontract semnat și avansul e plătit până la 31 iulie 2025, în cazul în care dezvoltatorul nu finalizează locuința până la 31 iulie 2026, o veți achiziționa cu un TVA de 21%, după această dată, notează Agerpres.

Cu cât se scumpesc locuințele după creșterea TVA la 21%

Majorarea TVA de la 9 la 21% pentru locuințele noi este bătută în cuie. Calculele din acest moment arată că cel mai mult se vor scumpi imobilele pentru care se aplica o TVA de 9%.

Pentru a exemplifica acest lucru vom lua cazul unui apartament cu două camere. Acesta costă în prezent 101.000 de euro. La o cotă TVA de 9%, clientul plătește 9.090 de euro. Avem în total 110.090 euro.

După 1 august 2025, pentru același apartament, dar cu o cotă TVA de 21% mărită, românii vor scoate în plus 11.120 de euro. Tragem linie și vedem că TVA-ul de plătit în acest caz va fi de 21.210 de euro. În final, prețul total al apartamentului crește la 122.210 de euro.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow