Cum să folosești aerul condiționat la mașină și să consumi mai puțină benzină și motorină. Puțini șoferi știu
Dacă vrei să folosești aerul condiționat de la mașină astfel încât să consumi mai puțină benzină și motorină, atunci trebuie să cunoști câteva detalii importante.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/aer-conditionat-la-masina-scaled.jpg?#)
Poți să folosești aerul condiționat al mașinii tale și în același timp să consumi și mai puțină motorină ori benzină. RAR are câteva sfaturi esențiale pe care șoferii se pot baza în această perioadă.
Metoda prin care folosești aerul condiționat, dar consumi mai puțină benzină și motorină
A venit vara, temperaturile sunt ridicate, iar aerul condiționat de la mașină este esențial. Cei care merg la drumuri lungi știu probabil că dacă nu există o temperatură optimă în mașină, lucrurile pot fi destul de neplăcute.
Sunt însă persoane care evită să utilizeze aerul condiționat de teamă să nu consume mult carburant. Din fericire însă, există o soluție. Cum să folosești aerul condiționat, dar consumi mai puțină benzină și motorină?
Cei de la RAR recomandă menținerea unei temperaturi optime. Deși mulți șoferi aleg să seteze aerul condiționat la cea mai scăzută temperatură, iată că ideal ar fi ca aceasta să ajungă la 20-24 de grade.
Totodată, aerul condiționat trebuie setat pe modul ”auto”. În acest mod, aerul rece va ajunge în toată mașina, iar consumul va fi și el unul redus, fără eforturi suplimentare din partea compresorului.
„Ca și utilizare a aerului condiționat, este recomandat să-l mențineți pornit la o temperatură cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius, pentru ca diferența între temperatura de afară și cea din interior să nu fie exagerat de mare. De asemenea, aerul condiționat trebuie setat pe modul ”auto”, pentru a evita creșterea consumului de combustibil”, recomandă RAR.
Cum îți dai seama ce tip de freon are mașina ta
Acum că ai aflat metoda prin care folosești aerul condiționat astfel încât să consumi mai puțină benzină și motorină, trebuie să știi și ce tip de freon este necesar, în funcție de mașina pe care o ai.
Conform celor de la RAR, în prezent există două tipuri de freon. Este vorba despre R-1234YF, care se folosește la mașinile fabricate după anul 2017. Sursa citată precizează că acesta este un gaz sigur și prietenos cu mediul, reglementat printr-o directivă europeană.
De cealaltă parte, mașinile produse între 1995 și 2017 au freon R-134A. RAR precizează însă că acest tip de gaz va fi eliminat însă din folosință odată cu schimbarea parcului auto.
Cât costă o încărcare cu freon la mașină în 2025
În cazul în care mașina a pierdut freon însă, aerul rece nu va mai veni. Și în acest caz e nevoie de o atenție sporită. Cele două tipuri de freon nu sunt compatibile, astfel că șoferii trebuie să fie atenți când fac schimbul.
În general, prețul variază între 300 și 1000 de lei la un service autorizat. De asemenea, e necesară și schimbarea filtrului de polen pentru o circulație optimă a aerului și pentru evitarea acumulării de bacterii ori mirosuri nedorite.
„Dacă neglijați aceste aspecte riscați îmbâcsirea filtrului de polen, depuneri de praf sau pietricele, încărcarea cu bacterii și mirosuri nedorite care pot avea efecte nocive asupra căilor respiratorii. (…). Verificările și reumplerea cu freon a climei auto, în funcție de serviceul ales, variază între 300 și 1000 de lei”, a mai arătat RAR.
Care este reacția ta?






