Cum să recunoști ouăle stricate. Așa îți dai seama dacă mai sunt sau nu bune pentru consum
Cum poți verifica dacă un ou este vechi sau proaspăt. Tehnici simple prin care îți poți da seama rapid dacă este sigur pentru consum.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/test-ou-vechi.jpg?#)
Dacă nu ești sigur că ouăle pe care le-ai cumpărat sau pe care le ai deja de ceva timp sunt în frigider, poți efectua unul dintre aceste teste, sau poți combina metodele, pentru a afla dacă mai sunt sigur pentru consum,
Testul care îți arată dacă un ou este vechi
Ouăle sunt nelipsite în bucătărie, iar în perioada aceasta gospodinele pregătesc ouăle pentru Paști. Totuși, trebuie să acorde o atenție deosebită calității acestora, ținând cont că vor fi consumate de întreaga familie sau vor fi împărțite în biserică, după cum presupun tradițiile creștinești.
Dacă ai îndoieli că ouăle pe care urmează să le folosești sunt proaspete, există câteva metode prin care poți determina acest lucru. Primul și cel mai sigur test este cel al mirosului. Dacă un ou este vechi și s-a stricat, atunci când îl vei sparge într-un bol vei simți un miros deranjant.
În plus, coaja poate oferi indicii importante. Dacă observi că prezintă crăpături, este lipicioasă sau are urme de pudră – mucegai – este bine mai bine să nu îl folosești. Testul de plutire este și el unul concludent.
Pune oul într-un bol cu apă. Dacă se scufundă și se menține pe fund, este proaspăt. Dacă plutește sau se ridică, este mai vechi. Totuși, chiar dacă se scufundă, nu trebuie considerat automat bun, așa că este important să-l verifici și prin miros.
Cum poți face testul luminii
Analizează consistența unui ou, după ce îl spargi, pentru a afla dacă este vechi. Un ou proaspăt are albușul ferm și gălbenușul bine centrat. Dacă albușul este mai subțire și se împrăștie, există riscul ca alimentul să fie periculos pentru sănătate.
De asemenea, testul cu lumina presupune să ții oul în fața unei lanterne, într-o cameră întunecată. La ouăle proaspete, gălbenușul este bine centrat și camera de aer este mică. Pe măsură ce oul îmbătrânește, camera de aer devine mai mare.
Pentru a evita pericolele, specialiștii recomandă păstrarea ouălor în frigider, de preferat în interior, nu pe ușă acolo unde circulă aerul. În plus, chiar dacă la prima vedere par bune, este bine să fie verificate înainte de consum, scrie adevarul.ro.
Care este reacția ta?






