Cum se pregătești legumele corect înainte să le pui pe grătar. Doar așa își păstrează aroma și devin suculente
Încearcă să pregătești legumele înainte să ajungă pe grătar. Unele detalii sunt esențiale și te ajută să te bucuri de un gust delicios.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/legume-gratar.jpg?#)
Tu cum alegi să pregătești legumele înainte să le pui pe grătar? De cele mai multe ori, sunt persoane care pur și simplu le spală, iar mai apoi le adaugă direct pe grătar. Niște mici trucuri pot face însă diferența.
Cum ar fi bine să pregătești legumele înainte să le pui pe grătar
Ardeii grași, roșiile, vinetele, ciupercile, ceapa, dar și dovleceii, merg de minune pe grătar. Acestea pot fi puse într-o frigăruie, alături de carne de pui ori de porc sau pur și simplu pot fi făcute individual.
E important însă să pregătești legumele înainte să le pui la grătar. Dacă ții cont de anumite detalii pulpa lor devine mai dulce și mai aromată. De asemenea, aroma de fum le va da un plus de savoare, iar legumele rămân suculente.
Spală bine legumele odată ce te-ai hotărât că vrei să faci grătar. Totodată, e recomandat să cureți dovleceii, ciupercile, dar vinetele de coajă înainte de a fi puse pe foc. Deși durează mai mult, la final vei vedea diferența.
Legumele trebuie tăiate în felii mai groase, ori doar în jumătăți. Iar dacă până acum nu făceai asta, unge legumele cu ulei și adaugă un strop de sare și piper după gust. Și nu doar asta contează.
Cum prepari marinada pentru legume
O altă alternativă pentru care poți opta atunci când pregătești legumele înainte să le pui pe grătar este marinada. Fă un sos din ulei, zeamă de lămâie, sare, usturoi, dar și piper după gust. Lasă legumele în el cu o oră înainte de a fi gătite.
Cu siguranță atunci când le vei savura vei observa diferența. Acestea vor fi mult mai suculente, vor avea o textură perfectă, iar mirosul de grătar o să se simtă și el atât cât trebuie. Mai sunt însă câteva detalii importante care trebuie luate în calcul.
Mai exact, dacă vrei să faci o marinadă diferită de cea menționată anterior, nu pune sosuri și nici ierburi aromate. Zahărul prezent în unele sosuri se arde rapid și dă un gust amar preparatelor. Ierburile aromatice la rândul lor se ard repede și nu vor da gustul dorit.
Ordinea legumelor pe grătar e de asemenea importantă. Alege să pui prima oară legumele cu o textură mai tare precum ciupercile, vinetele ori porumbul. De cealaltă parte, roșiile, ardeii ori dovleceii trebuie puși la final pentru că se fac mai repede.
Care este reacția ta?






