Cum trebuie să cultivi pătrunjelul pentru rădăcină ca să ai o recoltă bogată până la toamnă. Puțini știu ce trebuie să facă, cele mai tari trucuri

Cum trebuie cultivat corect pătrunjelul pentru rădăcină. Doar așa vei avea o recoltă bogată până la toamnă. Trucurile utile ale grădinarilor.

Jun 29, 2025 - 16:00
 0  1
Cum trebuie să cultivi pătrunjelul pentru rădăcină ca să ai o recoltă bogată până la toamnă. Puțini știu ce trebuie să facă, cele mai tari trucuri

Pentru a cultiva pătrunjelul pentru rădăcină, este important să ții cont de câteva trucuri ale grădinarilor cu experiență astfel încât să ai o recoltă bogată până la toamnă.

Cum se cultivă pătrunjelul pentru rădăcină ca să ai o recoltă bogată până la toamnă

Înființarea unei culturi de pătrunjel pe suprafețe mici poate fi foarte avantajoasă întrucât această plantă este foarte căutată pe piață, alături de păstârnac, morcov și țelină. Îngrijirea culturii și recoltarea nu sunt dificile, dar este important să ții cont de câteva sfaturi.

Există două tipuri de pătrunjel care pot fi cultivate, și anume cel pentru rădăcină și cel pentru frunze. În cazul pătrunjelului pentru frunze, acesta formează rădăcini subțire, care sunt ramificate și lignificate. În schimb, la pătrunjelul pentru rădăcină, frunzele sunt lucioase, mai închise la culoare și cu o aromă nu la fel de puternică.

Un avantaj al culturii de pătrunjel este faptul că această plantă rezistă foarte bine la frig și poate ierna în câmp, având cerințe moderate legate de apă. Atunci când este secetă, producția scade, iar rădăcinile sunt mai puțin aromate. Planta poate suporta relativ bine o ușoară umbrire.

Dacă vrei să cultivi pătrunjelul pentru rădăcină, există mai multe soiuri. Unul dintre ele este Halflange, apreciat pentru producție și pentru faptul că recolta poate fi valorificată în stare proaspătă. Aceasta se poate procesa sau se poate păstra peste iarnă, potrivit agrointel.ro.

O altă variantă este soiul Long Oberlaaer, care e productiv, iar recolta este comercializată proaspătă. Și această se păstrează bine peste iarnă. Soiul Arat este recomandat pentru culturi intensive și se adaptează bine la recoltarea mecanizată, manipulare, transport și depozitare. Pentru o producție destinată exploatării industriale, se recomandă soiul Atika.

Pentru cultura de pătrunjel, trebuie să eliberezi terenul devreme toamna. Acesta se curăță de buruieni și trebuie fertilizat organic. Solanaceele, leguminoasele și cucurbitaceele sunt bune premergătoare pentru această cultură. Rădăcinoasele, bulboasele și varza trebuie evitate.

Replantarea pe aceeași suprafață se poate face numai la 3 – 4 ani. Salata, spanacul, ceapa verde, dar și culturile furajere pentru masă verde sunt potrivite ca succesoare.

Pregătirea terenului și înființarea culturii

Pentru cultivarea culturii de pătrunjel, terenul se pregătește toamna. Cultura de dinainte trebuie desființată și se face o fertilizare de bază folosind îngrășăminte greu solubile, precum 300–350 kg/ha superfosfat şi 200 kg/ha sare potasică. Se execută o arătură de toamnă la o adâncime de 28 – 30 cm.

Primăvara, imediat ce este posibilă intrarea pe teren, se realizează grăparea terenului. Pentru acest lucru, se utilizează grapa cu colți reglabili astfel încât să fie reduse pierderile de apă prin evaporare.

Cu ajutorul combinatorului sau cu grapa cu discuri, se fertilizează, la pregătirea terenului, cu a00 – 150 kg/ha azotat de amoniu sau 200-300 kg/ha complex III. De asemenea, se erbicidează contra buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate.

Înființarea culturii de pătrunjel trebuie făcută prin semănat direct în câmp, toamna târziu, pentru ca semințele să se umecteze fără să germineze până când vine frigul. Acest lucru se mai poate face și în ferestrele din timpul iernii, dar și primăvara devreme.

În cazul culturilor succesive, semănatul trebuie făcut după recoltarea culturii anterioare, dar nu mai târziu de perioada 10 – 15 iunie. Norma de sămânță este de 5 – 6 kg/ha, iar la aceasta e recomandat să se adauge semințe de la o plantă indicatoare, precum salată sau ridichi. Pătrunjelul trebuie semănat la adâncimea de aproximativ 2,5 cm.

La cultura de pătrunjel, densitatea optimă este de 40 – 60 plante pe metrul pătrat (la culturi semitârzii) și de 50 – 70 de plante pe metrul pătrat (soiurile semitimpurii).

Dacă terenul este modelat, se seamănă patru rânduri pe stratul înălțat. Pe teren nemodelat, semănatul se face în benzi de câte 4 – 5 rânduri. Distanța dintre benzi este de 60 cm, iar cea dintre rândurile din bandă de 25 – 30 cm.

Pătrunjelul trebuie semănat mecanizat folosind semănătoare prevăzute cu role de tasare pe rânduri, dar există și varianta de a se realiza tăvălugirea ulterioară. Dacă suprafețele sunt mai mici, semănatul se face manual.

Cum se îngrijește cultura de pătrunjel pentru rădăcină

Cultura de pătrunjel are nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a se asigura răsărirea uniformă. Aceasta se obține prin prevenirea crustei solului utilizând grape ușoare sau prașila oarbă.

În același timp, trebuie menținută o umiditate optimă. La nevoie, se udă prin aspersiune cu aspersoare fine, cu un debit de 8 – 10 l pe oră. Buruienile pot fi eliminate prin erbicidare imediat după semănat, dar și când plantele au deja 2 – 3 frunze.

Udarea culturii trebuie făcută ținând cont de regimul de precipitații. În zonele mai secetoase, dar și la culturile succesive, se aplică 4 – 5 udări, iar normele de udare trebuie să fie de 300 – 400 de metri cubi de apă la hectar. Excesul de apă trebuie evitat deoarece poate provoca putrezirea rădăcinilor.

Restul lucrărilor de întreținere seamănă foarte mult cu cele de la morcov. Se realizează răritul plantelor la 4 – 6 cm, prășitul mecanizat de 3 – 4 ori, dar și manual pe rând, de 1 – 2 ori.

În timpul vegetației, fertilizarea trebuie aplicată la începerea tuberizării rădăcinilor de pătrunjel. Atunci se administrează 100 – 200 kg/hectar azotat de potasiu, precum și 100 kg/hectar azotat de amoniu. Trebuie acordată o mare atenție cantităților întrucât excesul de azot afectează calitatea rădăcinilor, dar și rezistența lor la temperaturi scăzute.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor se face atunci când apar primele exemplare de dăunători, dar și preventiv, în cazul bolilor. Se pot folosi atât produse chimice, cât și tratamente naturale.

Cum trebuie recoltat pătrunjelul pentru rădăcină

Recoltarea trebuie realizată diferențiat, în funcție de scop. Pentru consumul în timpul verii, recoltarea poate fi începută atunci când rădăcinile cu minimum 0,5 cm în diametru. Se valorifică cu frunze, în legături.

La culturile de toamnă a căror producție este destinată pentru punerea pe piață sau pentru păstrare, recoltarea se face imediat după ce apar primele brume, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie.

Recoltarea se face prin dislocare mecanizată, dar și prin adunarea rădăcinilor și curățarea de pământ și frunze. Se ține cont și de sortarea și  de ambalarea manuală a plantei. Producția de rădăcini de pătrunjel are 15 – 25 de tone la hectar.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow