De câte ori poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie. Dacă ai prăjit acest aliment, trebuie să-l înlocuiești imediat
Știm deja că uleiul de floarea-soarelui se poate refolosi, însă de câte ori? Există unele reguli nescrise de care gospodinele ar fi bine să țină cont.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/cartofi-1.jpeg?#)
Într-adevăr, poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie, însă doar în anumite condiții. Dacă ai prăjit în el însă un anumit aliment, atunci trebuie să îl arunci după prima utilizate. Care sunt riscurile?
Se poate refolosi sau nu uleiul de floarea-soarelui din tigaie
Uleiul este unul dintre alimentele care se regăsesc în meniul de zi cu zi. Sunt persoane care într-adevăr, evită să mănânce mâncăruri gătite în ulei, însă de cele mai multe ori poate fi dificil să-l evităm.
Uleiul e prezent în numeroase alimente din comerț și de altfel dă și un gust aparte preparatelor, chiar o crustă crocantă dacă e să vorbim de cartofii prăjiți, ori chiar de șnițele sau pește.
Și totuși de câte ori poți refolosi uleiul de floarea-soarelui? Dacă ai făcut cartofi prăjiți poate rămâne o cantitate destul de mare în tigaie. Și nu, nu ești obligat să o arunci pentru că o mai poți utiliza.
De câte ori poți refolosi uleiul de floarea-soarelui
Poți să refolosești uleiul de floarea soarelui în funcție de modul în care acesta a fost utilizat. Specialiștii spun că uleiul nu trebuie să fie refolosit la temperaturi ridicate pentru a evita degradarea rapidă a calității.
Astfel, dacă temperatura de prăjire nu depășește punctul de fum al uleiului de floarea-soarelui, adică aproximativ 232°C, acesta poate fi reutilizat de mai multe ori. Evident însă, contează și micile detalii.
Mai exact, fii atent la aspectul și la mirosul uleiului pentru a fi sigur că încă mai este bun. E important însă să fii atent și la alimentele prăjite. Mai exact, alimentele care lasă reziduuri ori particule mici în ulei îl degradează.
Când e momentul să arunci uleiul din tigaie
Sunt însă și cazuri în care nu mai poți refolosi uleiul de floarea-soarelui. Dacă spre exemplu prăjești ceva condimentat, fie cu usturoi, boia, ori piper, aceste condimente vor rămâne în ulei și îl vor degrada, deci mai bine îl arunci.
Totodată, dacă faci șnițele pane, spre exemplu, ori cașcaval pane, aruncă uleiul. Aceste reziduuri nu doar că influențează calitatea uleiului, dar și pe cea a preparatelor pe care le vei face ulterior.
Dacă e să vorbim în schimb despre uleiul de măsline, aici lucrurile sunt diferite. Mai exact, acest tip de ulei are un punct de fum mai scăzut decât alte uleiuri. Astfel, este mai susceptibil la degradare la temperaturi ridicate. Tocmai din acest motiv, specialiștii recomandă ca acesta să fie utilizat o singură dată.
Care este reacția ta?






