De ce nu consumă românii ouă de curcă. Motivul pentru care acestea nu se găsesc pe rafturile supermarketurilor
Românilor le este aproape imposibil să găsească în supermarket ouă de curcă. Adevăratul motiv pentru care acestea nu sunt comercializate.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/oua-de-curca.jpg?#)
Te-ai întrebat, vreodată, de ce ouăle de curcă nu se regăsesc în farfuriile românilor. Spre deosebire de ouăle de găină, care sunt nelipsite din alimentație, ouăle de curcă sunt o raritate.
De ce nu găsim ouă de curcă pe rafturile supermarketurilor
Fără doar și poate, ouăle de găină sunt una dintre cele mai populare alegeri alimentare ale românilor. Ușor de consumat și versatile, acestea reprezintă mereu o alternativă sățioasă și sănătoasă. Însă, în timp ce ouăle de găină sunt adevărate ”vedete”, ouăle de curcă sunt o raritate.
În supermarketuri, ouăle de curcă sunt aproape imposibil de găsit. Spre deosebire de găini, curcile ouă mult mai rar. De obicei, primăvara este sezonul în care fac cele mai multe ouă. Curcile ouă de 2-3 ori pe săptămână, iar anual, o curcă poate face până la 100 de ouă. La polul opus, o găină poate face mai mult de 300 de ouă pe an.
Ceea ce nu știe multă lume despre curci este faptul că acestea au un spirit matern foarte bine dezvoltat. Dacă nu sunt lăsate să clocească, curcile refuză să mai facă ouă. De asemenea, din momentul în care încep să clocească, acestea nu mai fac niciun ou.
Ouăle de curcă sunt un lux rar pentru români
Spre deosebire de găini, curcile sunt mult mai costisitoare. Puțini sunt cei care cresc multe curci în ferme, deoarece aceste păsări sunt mai mari și au nevoie de mai mult spațiu. Curcile consumă mai multă hrană decât găinile, ceea ce înseamnă că o astfel de afacere nu ar putea fi profitabilă pentru crescători.
Chiar dacă ouăle de curcă au un gust plăcut, acestea sunt greu de găsit. Din cauză că producția este scăzută, iar costurile sunt ridicate, ouăle de curcă nu se găsesc la fel de simplu precum cele de găină, în toate supermarketurile.
În plus, spre deosebire de ouăle de găină, ouăle de curcă sunt mult mai sensibile la transport. Coaja lor este poroasă, ceea ce înseamnă că se poate contamina mult mai ușor. Astfel, pentru a nu pune consumatorii în pericol, comercianții ar fi nevoiți să ia măsuri suplimentare de siguranță alimentară.
Din cauza factorilor enumerați, ouăle de curcă sunt un aliment de lux pentru români și nu din cauza prețului, ci din cauza rarității lor. Chiar dacă sunt delicioase și pline de nutrienți, acestea sunt aproape imposibil de consumat la scară largă.
Care este reacția ta?






