De ce nu e bine să încălzești cafeaua rece. Mulți fac o mare greșeală
Cafeaua reprezintă motorul de pornire pentru mulți, iar dimineața nu poate începe fără ea. Ei bine, dacă ai obiceiul de a o reîncălzi, ar fi bine să renunți la această practică.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/01/cafea.jpg?#)
Uneori, cafeaua ține loc de mic dejun pentru unii. Este o băutură indispensabilă, apreciată pentru energia pe care o oferă, dar și pentru aroma sa inconfundabilă.
Nu este bine să încălzești cafeaua rece
Cafeaua este foarte apreciată la nivel global. Aceasta are multe beneficii pentru organism, dar poate reprezenta și un pericol pentru sănătate dacă este reîncălzită.
Acesta este un obicei des întâlnit și inofensiv, am putea spune, dar lucrurile nu sunt chiar așa cum par. Reîncălzirea cafelei reci poate reprezenta un adevărat risc pentru sănătate.
De cele mai multe ori, oamenii preferă să nu arunce cafeaua care s-a răcit și preferă să o încălzească. Fie că folosești cuptorul cu microunde, fie că o încălzești pe aragaz, acest obicei duce la consecințe grave.
Ce se întâmplă când reîncălzești cafeaua
Experții în siguranța alimentară trag un semnal de alarmă asupra riscurilor rezultate de această greșeală aparent minoră. De ce spunem asta?
Ei bine, în momentul în care cafeaua este reîncălzită, apar reacții chimice care îi modifică compoziția. În timpul procesului de reîncălzire, acizii clorogenici, compuși cu proprietăți antioxidante, sunt distruși.
Pierderea lor duc la afectarea calităților benefice ale cafelei, dar și la formarea unor substanțe care pot crește aciditatea stomacală. Odată cu trecerea timpului, acest lucru poate duce la arsuri stomacale, iritații ale mucoasei și alte probleme digestive.
Separat de problemele aduse asupra sănătății, cafeaua reîncălzită își pierde aroma, devenind amăruie, nemaifiind plăcută la gust. Acest proces distruge antioxidanții și lasă cafeaua fără proprietățile care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Pe de altă parte, băuturile reîncălzite pot conține compuși care alterează echilibrul microbiotei intestinale. Astfel, este afectată și sănătatea sistemului digestiv.
Dar asta nu e tot. Un alt risc este reprezentat de microbiologia băuturii. După ce se răcește, cafeaua devine un mediul favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor.
Ca să eviți tentația sau nevoia de a reîncălzi cafeaua, venim cu alternative. Poți pune cafeaua într-un termos. Astfel, băutura ta preferată se va menține caldă pentru un timp mult mai îndelungat.
Care este reacția ta?






