De ce să speli banana înainte să o mănânci. Ce se poate ascunde pe coajă, de fapt
Știai că e mai bine să speli banana înainte să o mănânci? Sunt niște detalii pe care nu le iei în calcul și care te pot pune în pericol.
Poate și tu crezi că nu e atât de important să speli banana înainte să o mănânci. Adevărul este însă că o banană poate atrage bacterii, reziduuri toxice și chiar și ouă de musculițe. Astfel, mai bine te gândești de două ori înainte să o pui pe masă.
De ce trebuie să speli banana înainte să o mănânci
În general cam toate fructele trebuie spălate înainte de a fi consumate. Câte persoane țin însă cont de acest detaliu? Unii oameni consumă fructe direct din pom, în timp ce alții le savurează imediat după ce le-au luat din piață.
Chiar și fructele care au o coajă tare pe care o arunci înainte de consum pot fi periculoase. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să fii atent la aceste detalii pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol.
De ce ar trebui să speli banana înainte să o mănânci? Bananele coapte pot degaja un miros dulce care atrage musculițele de fructe. Entomologul Dr. Daniel Kiefer avertizează că acestea se pot reproduce foarte repede.
„Musculițele de fructe sunt atrase de banane din cauza mirosului puternic și a levurilor și bacteriilor care cresc pe fructele coapte. De multe ori, ele își depun ouăle direct pe coajă”, a spus acesta, potrivit Health Digest.
Ce se poate ascunde pe coajă
Chiar dacă nu mănânci coaja, aceasta va intra inevitabil în contact cu mâinile tale, inclusiv cu suprafața blatului de la bucătărie. Astfel, poți ajunge să ai peste tot pesticide, bacterii, dar și alți fertilizatori.
Un studiu publicat în 2020 în Ecotoxicology and Environmental Safety arăta că atât pulpa cât și coaja pot conține urme periculoase de pesticide, unele fiind toxice pe termen lung. Iar acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care e bine să speli banana înainte să o mănânci.
Specialiștii spun că simpla spălare a cojii elimină ouăle înainte să invadeze bucătăria. Dincolo de asta, puțină apă poate elimina inclusiv murdăria, dar și alte pesticide care pot exista.
„Cojile de banană pot fi contaminate cu murdărie, microorganisme și fertilizatori. Dacă le consumați sau doar le manipulați, spălarea este esențială”, a mai adăugat nutriționistul Toby Amidor.
Care este reacția ta?