De ce se înmoaie roșiile din grădină. Ce trebuie să faci pentru a salva recolta și pentru a te bucura de cele mai delicioase tomate

De ce se înmoaie, de fapt, roșiile. Greșeala pe care o fac mulți grădinari, fără să știe că, în acest fel, distrug recolta de tomate.

Jul 13, 2025 - 01:00
 0  2
De ce se înmoaie roșiile din grădină. Ce trebuie să faci pentru a salva recolta și pentru a te bucura de cele mai delicioase tomate

Care este adevăratul motiv din cauza căruia se înmoaie roșiile din grădină. Un gest aparent banal poate distruge întreaga recoltă de tomate. Din fericire, există o variantă salvatoare.

De ce se înmoaie roșiile din grădină

Roșiile sunt nelipsite din grădinile românilor. Delicioase și versatile, acestea nu sunt deloc pretențioase, însă dacă vrei să ai o recoltă bogată, trebuie să acorzi atenție câtorva detalii. Uneori, fără să îți dai seama, poți comite anumite greșeli care nu vor face decât să înmoaie roșiile din grădină.

Roșiile moi pot fi la fel de gustoase precum cele tari și ferme, dar cu siguranță nu sunt pe placul tuturor. O roșie moale nu rezistă mult timp, ceea ce înseamnă că va trebui să o consumi mult mai repede. Pentru a evita astfel de situații, trebui să știi care sunt cauzele care duc la înmuierea roșiilor, dar și cum poți să previi asta.

Dacă roșiile din grădina ta încep să se înmoaie, acesta este primul semn că nu sunt udate în mod regulat. Udarea roșiilor este un pas important pentru dezvoltarea lor, așa că trebuie făcut ca la carte. Dacă vei uita să le uzi regulat, roșiile vor crește mai greu și se vor coace destul de târziu.

Nu doar udatul este important, ci și cantitatea de apă pe care o folosești. Nu trebuie să le uzi în exces, deoarece prea multă apă face ca roșiile să se crape. Este recomandat să uzi roșiile atunci când observi că primul strat de 3 centimetri de pământ este uscat. În acest fel, vei evita udarea excesivă sau udarea rară, iar roșiile își vor păstra textura.

De ce devin roșiile negre la vârfuri

De multe ori, se întâmplă ca roșiile să se înmoaie și să devină negre sau maronii la vârfuri. Ei bine, în astfel de cazuri, trebuie să știi că ”vinovată” este deficiența de calciu. Și de data asta, un rol important îi revine tot apei.

Dacă roșiile nu sunt udate la timp, pământul va avea ocazia să se usuce. Astfel, planta nu va avea cum să își asigure necesarul de nutrienți, ceea ce înseamnă că vârful roșiilor va începe să se strice.

Potrivit experților în grădinărit, roșiile riscă să se strice și din cauza deficienței de potasiu sau a excesului de azot. Tocmai de aceea, recomandă alegerea cu mare atenție a îngrășământului. Cel mai bun este cel bogat în potasiu, calciu și fosfor, dar care să conțină puțin azot.

Nu îl ultimul rând, trebuie să știi că roșiile se pot înmuia și dacă le lași prea mult să se coacă. Cu cât vor sta mai mult în soare, cu atât va fi mai mare riscul ca textura lor să se modifice. Pentru a se păstra mai bine, grădinarii recomandă să le culegi atunci când sunt 70 -80% coapte.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow