Detaliul neștiut despre carnea de pui ”bio”. Românii plătesc de trei ori mai mult fără să cunoască acest secret

Carnea bio este de trei ori mai scumpă decât cea ”de la raft”, însă este favorita românilor. Cu toate acestea, etichetele îi induc deseori în eroare.

Apr 30, 2025 - 00:30
 0  0
Detaliul neștiut despre carnea de pui ”bio”. Românii plătesc de trei ori mai mult fără să cunoască acest secret

Așadar, aflăm dintr-un studiu realizat de Eurostat că 8 din 10 români preferă puiul crescut natural, la sol, cu cereale bio. Asta, chiar dacă un kilogram costă de trei ori mai mult ca un pui ”oarecare”. Experții avertizează că de multe ori etichetele îi induc în eroare pe oameni.

Detaliul neștiut despre carnea de pui ”bio” de pe rafturi

Cetățenii sunt sfătuiți ca, în lipsa unor reglementări clare, să fie atenți la etichete pentru că informațiile relevante pot fi ușor înlocuite cu practici înșelătoare de marketing. Conform Observatornews.ro, Cecilia este unul dintre fermierii care cresc pui în grădina din spatele casei, lângă Baia Mare.

Lista de așteptare este foarte mare, pentru că oamenii pun mare preț pe acest tip de hrană. ”Nu sunt stresaţi. Ies când vor, intră când vor în căsuţa lor. Livrăm la domiciliu, nu prea facem faţă”, a explicat Cecilia Gherghel, fermier. Kilogramul se vinde cu 23 de lei, însă fermierii spun că prețul e justificat.

„Spre deosebire de o crescătorie industrială, unde pasărea aia nu consumă foarte mult pentru a lucra cu mediul, aceste păsări pe care le vedeţi trăiesc de la -5 grade iarna la 40 vara. Consumuri energetice mai mari care se traduc în consum de mâncare mai multă”, a explicat Dan Constantinescu, fermier.

Atenție, însă! În realitate unele produse au descrieri înșelătoare. „Cu cât stă mai mult afară, la lumină, şi-şi urmează paşii fiziologici, are o carne de o calitate mai bună. Ea nesecretând hormoni de stres foarte mulţi, nu există probleme majore în ceea ce priveşte bolile”, conform medicului veterinar Ovidiu Nicolae.

Carnea de pui ”bio” este mult mai scumpă, însă preferată de români

În supermarketuri, de exemplu, găsim zeci de etichetări la carnea de pui, iar multe etichete sunt înșelătoare în lipsa unor standarde clare. ”Puiul care are viaţă mai lungă, aceste certificări pot fi date de către laboratoare acreditate şi nu doar printr-un mesaj publicitar. Iar aceste informări ar trebui să se regăsească pe etichetele unor astfel de produse”, a explicat Sorin Mierlea, preşedinte INFOCONS.

O caserolă de pui poate să coste 9,4 lei kilogramul. Un pui crescut ”lent”, hrănit natural și sănătos, cu piele galbenă, poate costa un kilogram în jur de 14 lei. Cum ne dăm seama, însă, că puiul este crescut ”lent”? „Acesta (puiul crescut lent), dacă încerci să-l rupi, nu o să reuşeşti.

Un pui din acela (din comerţ) s-ar putea să-i rupi femurul. Te uiţi la cum arată pielea de pe burtă, e puţin mai julită. Consistenţa cărnii, când pui mâna pe ea, nu-ţi intră degetul ca-n astea de la magazin”, a explicat antreprenorul Marius Tudosiei. România reușește să exporte 50% din producția de pui.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow