E bine sau nu să speli pastele înainte să le pui la fiert. Secretul italienilor care le face să fie perfecte
Este sau nu recomandat să speli pastele înainte de a le pune la fiert. Ce spun bucătarii italieni despre greșeala pe care o fac multe gospodine.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/se-spala-pastele.jpg?#)
Cum se prepară corect pastele. Chiar dacă par simplu de făcut, fiecare pas contează. Iată dacă este bine sau nu să le speli înainte de a le pune la fiert, potrivit italienilor.
Speli sau nu pastele înainte de a le fierbe
Nu ai cum să dai greș vreodată dacă alegi să prepari paste. În concepția multora, pastele sunt ușor de făcut, însă, dacă vrei să obții un preparat delicios, trebuie să ții cont de anumiți pași importanți.
Când aleg să facă paste, multe gospodine se întreabă dacă este bine sau nu să le spele înainte de a le pune la fiert. Răspunsul vine chiar din partea italienilor, considerați adevărați maeștri în pregătirea pastelor.
Cele mai bune paste sunt cele pregătite de italieni, în stil italienesc. Tradiția italiană spune că pastele nu se spală niciodată înainte de a fi puse la fiert. Motivul? Dacă alegi să le speli, vei elimina stratul de amidon de pe suprafața lor.
De ce este important amidonul de pe paste
Amidonul joacă un rol important în prepararea pastelor. Datorită lui, pastele vor avea o textură fină, iar sosul va adera mult mai bine.
”Dacă speli pastele, elimini amidonul care le face cremoase și legate cu sosul. Practic, distrugi unul dintre cele mai importante elemente ale preparatului.”, a spus Massimo Bottura, celebru bucătar italian.
Potrivit maeștrilor italieni, spălarea pastelor nu doar că elimină stratul de amidon, dar încetinește și procesul de gătire. Pastele își vor pierde gustul natural, iar din cauză că vor fi mult mai alunecoase, sosul nu se va mai ”prinde” la fel de bine pe ele.
Când este recomandat să speli pastele
Este important să știi că există și excepții de la regulă, pe care le confirmă chiar și italienii. Există un moment în care pastele trebuie spălate, dar nu înainte de a fi fierte, ci după. Pastele se pot clăti după fierbere doar atunci când alegi să le folosești în salate reci.
În astfel de situații, pastele se clătesc pentru a le răci mult mai repede, astfel încât să îți fie mai ușor să le consumi. Chiar dacă vorbim de paste proaspete sau uscate, niciodată pastele nu trebuie spălate înainte de a fi puse la fiert.
Care este reacția ta?






