Elon Musk vrea să își facă propriul partid dacă legea fiscală a lui Donald Trump trece. Ce părere au americanii
Șeful Tesla, Elon Musk, vrea să își facă propriul partid dacă va trece legea fiscală a lui Donald Trump. Ce planuri are miliardarul.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/elon-musk-propriul-partid.jpg?#)
Elon Musk vrea să își facă propriul partid. Acest scenariu este luat în calcul dacă legea fiscală a lui Donald Trump trece. De câteva săptămâni, miliardarul este în conflict cu președintele SUA.
Elon Musk anunță că vrea să își facă propriul partid
După câteva săptămâni de tăcere, fondatorul SpaceX și Tesla a anunțat că are planuri mari, în cazul în care va trece legea fiscală controversată a lui Donald Trump. Miliardarul ia în calcul posibilitatea de a-și face propriul partid, în contextul în care în SUA există două mari partide, Democrat și Republican.
Noul partid al lui Elon Musk se va numi American Party. Acest lucru ar putea zgudui sistemul politic bipartid din Statele Unite ale Americii. “Dacă acest proiect de lege nebunesc de cheltuieli trece, American Party va fi format a doua zi”, a transmis miliardarul, potrivit The Telegraph.
“Țara noastră are nevoie de o alternativă la uni-partidul Democrat-Republican, astfel încât oamenii să aibă cu adevărat o VOCE”, a mai scris acesta în postările de pe platforma X.
Luni, Elon Musk a sugerat că are de gând să finanțeze rivalii politicienilor care susțin proiectul de lege. Cu toate acestea, totul pare să fi fost doar o amenințare, cel puțin pentru moment. Inițiativa miliardarului de a crea un partid nou în SUA este privită de mulți drept o amenințare serioasă la adresa lui Donald Trump.
Din cauza modului în care au loc alegerile în SUA, în cadrul cărora câștigătorul ia totul, este aproape imposibil ca cineva din afara principalelor două partide, Democrați și Republicani, să conducă țara. Se pare că există, însă, o dorință a oamenilor pentru un al treilea mare partid.
Câți americani și-ar dori un al treilea partid
Pe contul său de X, Elon Musk a organizat un sondaj. Miliardarul i-a întrebat pe utilizatori dacă este momentul să creeze un partid “care să reprezinte cu adevărat cei 80% din mijloc”. Au votat 5,6 milioane de oameni, iar 80,4% dintre aceștia au răspuns “Da”. În argumentele sale pentru nevoia unei alternative politice, omul de afaceri invocă adesea acest rezultat.
“Întrebarea cheie este, ați vota cu adevărat pentru un astfel de al treilea partid? Și, de obicei, un vot pentru un al treilea partid este un vot pierdut, așa că oamenii nu votează pentru partide terțe.
Dacă succesul înseamnă crearea unui partid durabil, care să existe mai mult de un ciclu electoral și să aibă candidați care să candideze pe linia sa… atunci aceasta nu are prea multe șanse”, a explicat John Mark Hansen, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago, conform publicației citate.
În ceea ce privește opinia americanilor despre Musk, 42% dintre adulții din SUA au o părere bună despre miliardar, după cum arată un sondaj al Pew Research Center, realizat la începutul anului. Aproape 73% dintre republicani, printre care 84% dintre republicanii conservatori, îl văd într-o lumină bună.
Conflictul cu Donald Trump, în care președintele a fost acuzat de șeful Tesla că ar fi în dosarele Epstein, nu au avut un impact negativ asupra popularității lui Musk. Acesta poate atrage alegători din actualul sistem cu personalitatea de “rebel”. În schimb, nu ar putea face acest lucru dacă menține un set restrâns de opinii politice.
Elon Musk și-ar putea finanța singur o campanie în viitor
Există, însă, semne de întrebare în legătură cu capacitatea miliardarului de a-și păstra influența pentru mai mult de un ciclu electoral. Până acum, nu a existat o altă figură publică cu aceeași combinație de resurse financiare și notorietate care să amenințe dominația celor două mari partide din SUA.
Elon Musk are o avere estimată la 409,8 miliarde de dolari. Acesta dispune, astfel, de mijloacele necesare pentru a-și finanța singur o campanie electorală cum nu s-a mai văzut. Fondatorul SpaceX a investit, până la finalul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump, 277 milioane de dolari în Partidul Republican. A devenit, astfel, cel mai mare donator al acestuia.
A încercat inclusiv să influențeze alegerile pentru Curtea Supremă din Wisconsin. A cheltuit peste 20 de milioane de dolari, însă nu a avut succes. În ciuda investiției uriașe, candidatul susținut de el pierdut.
Miliardarul își poate permite publicitate națională, dar și tehnologie avansată, precum și cei mai buni strategi politici pentru campania sa. Într-un astfel de caz, Elon Musk nu ar depinde de donatorii tradiționali.
Ce ar însemna un al treilea partid în SUA
“Mulți americani îți vor spune că vor un al treilea partid și că sunt nemulțumiți de ambele, Democrați și Republicani. Mulți oameni sunt de acord. Ceea ce nu sunt de acord este cum ar trebui să arate asta. Problema este că nu poți avea un partid politic care să reprezinte o întreagă națiune de oameni care sunt de acord doar cu tine”, a declarat irectorul Școlii de Media și Afaceri Publice la Universitatea George Washington pentru publicația citată.
Apariția unui al treilea partid american poate reprezenta o amenințare pentru Trump și republicani întrucât ar fi atrasă o parte dintre alegătorii lor. Într-o competiție strânsă, un vot mic poate decide rezultatul. Ralph Nader a reușit, în anul 2000, să câștige doar 2,7% din voturi sub Partidul Verde.
Voturile au fost, însă, suficiente în Florida și în alte state-cheie pentru a înclina alegerile în favoarea lui George W. Bush. Scenariul i-ar putea afecta foarte tare pe republicani la alegerile legislative din 2026, unde se anunță curse strânse.
Care este reacția ta?






