Friptură și cartofi prăjiți, o combinație nocivă. De ce nu este recomandat să asociezi aceste preparate, potrivit medicului Mircea Beuran
Mircea Beuran, adevărul despre combinația dintre friptură și cartofi prăjiți. Pericolul din spatele asocierii alimentare pe care o fac milioane de români.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/03/mircea-beuran-friptura-si-cartofi-prajiti.jpg?#)
Cartofii prăjiți consumați alături de friptură este una dintre cele mai frecvente combinații alimentare. Chiar dacă este delicioasă, medicul Mircea Beuran recomandă evitarea ei. Iată care sunt motivele!
De ce nu e bine să mănânci friptură și cartofi prăjiți în același timp
Cartofii prăjiți sunt ușor de făcut și sunt mereu delicioși. Aceștia potolesc foamea, iar consumați alături de alte preparate, pot constitui masa ideală de prânz. Mulți români îl mănâncă alături de friptură, fără să știe că aceasta combinație nu este deloc recomandată.
Medicul Mircea Beuran susține că friptura nu trebui asociată cu cartofii prăjiți. Chiar dacă mulți cred că această combinație dăunează siluetei, în realitate, reprezintă un pericol pentru sănătate. Specialistul a și explicat ce se întâmplă în organism atunci când cele două preparate sunt consumate împreună.
Potrivit lui Mircea Beuran, prin prăjire, cartofii elimină amiloidă, o substanță cancerigenă. La rândul ei, friptura produce o altă substanță cancerină și anume, acroleina. Din acest motiv, cele două alimente nu trebuie consumate niciodată în aceeași combinație, ci, mai degrabă, fiecare dintre ele poate fi asociat cu o salată.
”Cartoful are amidon. Amidonul acesta prin fierberea continuă dă o substanţă care poartă numele de amiloidă. Aceasta este o substanţă cancerigenă, ea se acumulează şi la rândul ei va produce o leziune în timp pe tubul digestiv. Acelaşi lucru se întâmplă cu carnea. O parte din carne, din grăsimi, produce o altă substanţă chimică, care poartă numele de acroleină. Acroleina este şi ea un factor cancerigen.”, a declarat, la Medika Tv, profesorul Mircea Beuran.
Ce alte pericole ascunde această combinație alimentară, potrivit lui Mircea Beuran
Medicul susține că friptura și cartofii prăjiți nu ar trebui asociați, deoarece organismul le digeră total diferit. Digestia celor două preparate are nevoie de un pH diferit, iar asta poate duce la senzația de balonare.
”Cartoful are amidon, iar amidonul începe să se digere din momentul în care îl introducem în gură şi îl mestecăm, pe când carnea nu. Amidonul mai departe trece şi are nevoie de un PH înalt, pe când digestia pentru carne este cu un PH mai jos.
Diferenţele acestea fac ca o parte să se digere într-un fel, altă parte altfel, iar ce rămâne să se transforme într-un material care fermentează, balonează, dar nu intră în produşii tăi nutriţionali. Şi atunci, o parte din acestea devin toxine.”, a mai spus Mircea Beuran.
Medicul a mai subliniat și faptul că toxinele pot duce, în timp, la apariția leziunilor. Inclusiv tumorile canceroase pot apărea din cauză că multe persoane asociază greșit felurile de mâncare și preparatele.
Care este reacția ta?






