Fructul pe care e cel mai bine să-l mănânci vara. Are beneficii uimitoare pentru organism, te hidratează și e sărac în carbohidrați
Fructul recomandat pentru a-l consuma vara. Face minuni pentru organism și mulți români îl au deja în propria grădină.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/piersici-fructul-vara.jpg?#)
Fructul perfect pentru vară este unul pe care mulți români îl cresc chiar în grădina lor. Totuși, nu toată lumea știe ce beneficii are pentru sănătate, inclusiv faptul că poate ajuta la reducerea riscului de cancer.
Fructul pe care este recomandat să-l consumi vara
Pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt ridicate, atenția se îndreaptă către fructele răcoritoare, cu puțini carbohidrați. Iar printre acestea se numără și piersicile, care nu sunt doar delicioase, ci și foarte benefice pentru sănătate.
O piersică are numai 58 de calorii și 14 grame de carbohidrați, fiind gustarea ideală pentru persoanele la dietă. Totodată, fructele pe care mulți români le culeg din propria grădină, au un conținut ridicat de fibre, vitamina C și substanțe care ajută inima.
De asemenea, sunt bune pentru digestie și pot reduce colesterolul. Pe de altă parte, piersicile sunt bogate în antioxidanți. Pulpa, dar și coaja fructului conțin carotenoizi și acid cafeic, două substanțe cunoscute pentru efectele lor de protecție.
Reduce riscul de cancer la sân
Cu toate că piersicile nu previn toate tipurile de cancer, moleculele din compoziția lor arătând un potențial clar în lupta împotriva cancerului de sân, afecțiune cu care se confruntă tot mai multe femei.
Societatea Americană de Cancer spune că aproape 13% dintre femeile din Statele Unite vor face cancer de sân în timpul vieții. Acesta este al doilea cel mai comun tip de cancer la femei, după cel de piele.
Astfel, un studiu realizat în 2013, publicat în Breast Cancer Research and Treatment, a scos la iveală că femeile aflate la menopauză care mâncau două sau mai multe piersici în fiecare zi prezentau o reducerea a riscului de a dezvolta cancer la sân cu până la 41%.
Nu doar pulpa și coaja au efecte împotriva cancerului. Un studiu din 2003, din Biological and Pharmaceutical Bulletin, a arătat că substanțele din semințele de piersică pot ține tumorile benigne sub control.
Pe de altă parte, cercetările au demonstrat că și polifenolii din piersici contribuie la inhibarea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase, notează dcmedical.ro.
Care este reacția ta?






